Böyle bir durum;
Bursa’da ilk kez yaşanıyor.
Yasa gereği;
Nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyelerin her bütçe dönemi öncesinde stratejik planlarını yapma zorunluluğu var.
Yine yasa gereğince;
Belediye meclislerinde bu planların “kabul edilmesi” zorunluluğu var.
Yani reddi mümkün değil.
Reddedilirse, belediye meclisi görevini yapmamış kabul ediliyor ve konu mahkemeye giderek büyük bir sorun teşkil ediyor.
Bugüne değin de ilçe belediyelerinde bu planlar, belediye meclislerinde tek tek onaylandı.
Dün de;
Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik planının görüşülmesi ve kabul edilmesi gerekiyordu yasa gereği, belediye meclisinde.
Ancak çok ilginç bir şey yaşandı.
Bu da;
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bir ilk oldu.
Bu stratejik plan;
Belediyenin ve başkanının, orta ve uzun vadeli amaçlarını, hedef ve önceliklerini, izlenecek yöntemleri içeriyor.
Yani bir yol haritası.
Bunun için de;
Büyükşehir Belediyesi’nin Strateji Geliştirme Dairesi ekipleri 6 aydır bu planı hazırlıyordu ki, dün de hazırlanan plan belediye meclisine geldi.
Ne ilginç ki;
Türkiye’deki tüm belediyelerin meclislerinde kabul edilmesi yasa gereği zorunlu olan bu plan, AK Parti, MHP ve BBP Grubu tarafından reddedildi!
Meclis’te;
Çoğunluğu elinde bulunduran “Cumhur İttifakı” üyelerinin, kabulü yasa gereği zorunlu olan bu stratejik planı reddetmesiyle, Bursa Büyükşehir tarihinde ilk kez bir plan kabul edilmemiş oldu.
Bu karar şimdi yargıya gidecek.
Ve;
Tüm Büyükşehir Belediye Meclisi büyük bir zan altında kalacak.
Kaldı ki;
2025-2029 dönemini kapsayan bu stratejik planın, Ekim ayı sonuna kadar mutlak suretle kabul edilmesi gerekiyor ki, AK Parti, MHP ve BBP Grubu üyeleri bilerek veya bilmeyerek büyük bir yanlışa imza attılar “ret” oyu vererek.
İzlediğimiz kadarıyla;
Meclis’te sandalye sayısı, CHP ve İYİ Parti Grubu’na oranla fazlaca olan AK Parti, MHP ve BBP Grubu, görünen o ki konuyu yanlış anladılar ve bu stratejik planı, bir faaliyet raporu sandılar.
Sonunda da ortaya büyük bir skandal çıktı.
Çünkü, itirazları ve önerileri olsa da mutlaka kabul etmeleri gerekiyordu yasa gereği.
Mesela;
Geçenlerde izlediğimiz İnegöl Belediye Meclisi’ndeki stratejik plan görüşmelerinde de CHP Grubu üyeleri, plana dair bazı çekincelerini söylediler.
Ama “ret” oyu kullanımı mümkün olmadığından, önerilerinin düzeltilmesi talebiyle planı kabul ettiler.
Burda da;
Yani dün Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de bu planın her halükarda kabulü gerekiyordu ki, iş şimdi büyük bir çıkmaza girdi.
Mecliste;
Başkan Mustafa Bozbey ile CHP Grubu ise büyük bir şaşkınlık yaşadı.
Hatta;
Bir ara Bozbey “Gerçekten de çok şaşkınım bu kararınıza, reddedilmesini anlamış değilim, şimdi bu ret kararınızla tüm meclis görevini yapmamış olacak” dedi.
İşin tuhafı;
Başkan Bozbey, konunun AK Parti, MHP ve BBP Grubu tarafından anlaşılamadığını anlamış olacak ki, yasa gereği kabul edilmesi zorunlu olan plan için bir çağrı daha yaptı.
Ve;
“Bakın” dedi “Konuyu tam anlamadınız galiba, bu bir faaliyet raporu değil, yerine getirmemiz zorunlu olan bir işlem, dilerseniz tekrar oylayalım”
Ardından;
Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı olan hukukçu Sefa Yılmaz da aynı şeyi söyledi AK Parti Grubu’na dönerek:
“Meclisin, stratejik planı reddetme hakkı yok. Beğenmeyebilir, eleştirebilirsiniz ama onaylamazsanız meclis görevini yapmamış olur” dedi.
Hatta;
Meclis'in ''Düşebileceğini'' bile hatırlattı.
Sonrasında;
Başkan Bozbey’in çağrısıyla Strateji Geliştirme Daire Başkanı olan bürokrat Derya Özgök, kürsüden meclis üyelerine planı bir kez daha anlattı.
Ama;
Meclis’te sandalye sayısı çoğunluğunu elinde tutan AK Parti, MHP ve BBP Grubu, çok ilginçtir ki her nedense geri adım atmadı.
Ardından da;
AK Partili bir meclis üyesinin, yaşananlarla adeta dalga geçercesine Bozbey’e hitaben yüksek sesle, “Biz halı saha maçına gidiyoruz başkanım” sözü duyuldu ve grup üyeleri topluca meclisi terk etti.
Başkan Bozbey de;
Bu gayrı ciddi durumun ardından, salonda kalan CHP ve İYİ Partili üyelerle Meclis’i kapattı ve bu “ret” kararının Bursalılar aleyhine olduğunu belirtip, konunun yargıya taşınması talimatı verdi.
Seçimlerden bu yana yaklaşık 6 aylık bir süreç geçti.
Görülüyor ki;
Bursalılar’ın Büyükşehir Belediyesi’ni AK Parti’nin elinden alıp CHP’ye vermesi “Cumhur ittifakı”nda hala hazmedilemiyor.
Çünkü;
Basit yasal bir yerel yönetim prosedürünün tamamlanması işleminde bile elindeki meclis çoğunluğunu Başkan Bozbey’e bir sopa gibi göstermeleri artık dikkatlerden kaçmıyor.