Bursa’da;
Kongre dönemine giren AK Parti’de düğüm, salı gecesi geç saatlerde yapılan son istişarelerle çözüldü.

Böylece;

Kasım ayında başlayacak ilçe kongreleri öncesinde, Bursa’da hangi ilçe başkanları ile yola devam edilip edilmeyeceği de belirlenmiş oldu.

Hatırlanacaktır;

31 Mart seçim sonuçları, aralarında Bursa’nın da bulunduğu pek çok şehirde, iktidar partisini hayli olumsuz etkilemişti.

Nitekim;
Olağan kongreler dönemi de yaklaşıyordu ki, yeni dönemde kimlerin olup olmayacağı konusunda hayli geniş bir çalışma başlatılmıştı.

Hakkını vermek gerekir.

AK Parti bu yönde, kişisel ihtiraslardan arındırılmış olarak çok geniş çaplı bir çalışma yürütüyordu bir süredir.

Bursa’dan sorumlu;
Genel Merkez yöneticileri Furkan Leventoğlu ve Nazlı Ergül de, Bursa teşkilatlarının bir nevi röntgenini çekiyordu.

Bu yönde;
17 ilçede çok geniş çaplı saha analizleri yapıldı.

İl Başkanlığı’nın;
Yerel Yönetimler Başkanlığı ile Teşkilat Başkanlığı da ilçeleri deyim yerindeyse didik didik ettiler.

SETA Ajansı da, Bursa ilçelerinde yeni döneme dair profesyonel bir analiz yaptı.

Sonunda da ortaya bir taslak çıktı.

Sonrasında bu taslak;

31 Mart seçiminde alınan mağlubiyetin nedenleri ile karşılaştırıldı.

Bu çalışmada;

Ülkenin genel sorunları olan “ekonomi” en önemli neden olarak görülürken, bazı ilçelerde belediye başkan adaylarının yanlış olduğu kanaati de öne çıktı.

İşte tüm bu çalışmalar;
Bir süre önce Genel Merkez Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir’in başkanlığında İstanbul’da gerçekleştirilen Marmara Bölgesi illerinin değerlendirme toplantısında nihai bir karara bağlandı.

Bu çalışmada;
Başta Genel Başkanvekili Efkan Ala olmak üzere partinin Bursa Milletvekilleri’nin de görüşü alındıktan sonra, Genel Merkez’den çıkacak karar için beklemeye geçildi.

Ve bu karar dün gece AK Parti Bursa İl Başkanlığı’nda gerçekleştirilen geniş katılımlı buluşmada alındı.

Alınan kararlar;

Önce, ilçe başkanları ile teke tek yapılan görüşmelerde nedenleri anlatılarak iletildi, sonra da toplu olarak son görüşmede kararlar açıklandı.

Buna göre;

Mudanya, Gürsu ve Harmancık’ta komple bir ilçe yönetimi değişim kararı alınırken, diğer 14 ilçede ise mevcut başkanlarla devam edileceği kararı açıklandı.

Gece yarısını bulan görüşmelerde;

Söz konusu 3 ilçedeki değişim kararının nedenleri de anlatıldı.
Hatırlanacağı üzere;

31 Mart seçimleri öncesinde AK Parti’nin belediye başkan adaylığı sürecinde en hararetli tartışmaların merkezi Mudanya olmuştu.

Dönemin İlçe Başkanı Orhan Samast, belediye başkan adayı belirleme sürecinde büyük tepki göstermiş ve sonrasında da istifası konuşulmuştu.

Partideki bu Samast depremi çok konuşulsa da yerine Osman Şeker atanmış ancak Mudanya’da Şeker yönetimi de deyim yerindeyse dikiş tutturamamıştı.

Bu da not alınmıştı o dönem.

Yanı sıra;

Gürsu’da da İlçe Başkanı Zekeriya Hacıoğlu’nun 2023 seçimindeki milletvekili aday adaylığı istifası nedeniyle yerine Erkan Şekeroğlu atanmıştı.

Gürsu’da;

31 Mart seçiminde AK Parti, belediyeyi bir kez daha aldı ancak bu kez de İlçe Başkanı Şekeroğlu’nun yaşadığı ailevi sorunlar, partide sıkıntı yaratınca, Gürsu’da da değişim kararı alındı.

Harmancık’ta ise;
Bardağı taşıran, 31 Mart seçimlerinde belediyenin AK Parti’den CHP’ye geçmesi oldu.

Yapılan detaylı tespitler ve saha gözlemlerinde İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Temel ve ekibinin, partinin belediye başkan adayı için yeterince performans göstermediği sonucuna ulaşıldı.

Ve ilçenin komple değişimine karar verildi.

Böylece;
Mudanya, Gürsu ve Harmancık dışındaki 14 ilçede, mevcut ilçe başkanları ile “yola devam” kararı alınmış oldu.

Ancak;
Mevcut başkanların, kongreye giderken yönetimlerinde revizyon yapması da kararlaştırıldı.

Böylece;

Dün gece yarısını bulan, İl Başkanı Davut Gürkan başkanlığındaki geniş çaplı son toplantıda alınan ve açıklanan kararlar, bu sabah itibariyle Bursa genelinde partinin tüm teşkilatlarında yer bulmuş oldu.

Bursa’da…

AK Parti’de alınan bu kararlarda 3 şey dikkatimizi çekti.

İlki;

31 Mart seçim mağlubiyetinin ağırlıklı genel nedenleri, SETA Ajansı’nın da katkılarıyla yapılan çok detaylı saha çalışmalarında, “ülkenin genel sorunları” olarak görüldü ki,  “ekonomi” başlığının, siyasi tercihlerde büyük rol oynadığı görüldü.

Kanımızca;

Parti teşkilatları, propaganda döneminde çok efor gösterseler de, yerel seçimin, genel seçim havasına dönmesi nedeniyle kaybettiler.

İkincisi;

Gerçekleştirilen çok detaylı çalışmalar ve hazırlanan raporlar doğrultusunda Genel Merkez’in, Türkiye’nin en büyük 4. teşkilatında, 17 ilçeden sadece 3’ünde değişim istemesi, Bursa teşkilatlarının “başarılı” olduğu anlamına geldi.

Keza;

Bursa’da, belediye başkan adaylarının belirlenmesinde, en büyük rolü, Bursa teşkilatları değil, Ankara oynamıştı.

Üçüncüsü de;

Haftalardır süren Bursa teşkilatlarının röntgen çekim işleminden 17’de 14 olarak başarılı çıkması, bize göre, ilçe kongreleri bitiminde, görevinde başarılı bir performans sergileyen İl Başkanı Davut Gürkan’la da yola devam edileceği anlamına geliyor.