Açıkçası…

Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Bulgaristan’ın Filibe (Plovdiv) kentine uçak seferlerinin başlayacağını duyunca heyecanlanmış ve sevinmiştik.

Nitekim;
Bu haber, Bulgaristan göçmenlerinin ağırlıkta olduğu Bursa’da da heyecan yaratmıştı.

Hatırlıyoruz da;

Bu müjdeli haberi, Süleyman Ulusoy’un başkanlığını yürüttüğü Tunaboylular ve Deliormanlılar Derneği’nde dönemin AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, yılın başında vermişti.

Anlaşmaya göre;

Filibe ve İstanbul arası karşılıklı uçuşlar, Pegasus Havayolları tarafından, çarşamba ve cumartesi günleri olmak üzere haftada iki kez karşılıklı olarak yapılacak ve böylece Bursa’nın çok istediği o Filibe uçuşları da gerçekleşebilecekti.

Ve yine hatırlıyoruz da;
İlk uçuş, Sabiha Gökçen’den 18 Şubat’ta, Milletvekili Esgin’in ile STK temsilcilerinin de bulunduğu heyetle gerçekleştirilmiş, Filibe Havaalanı’nda da karşılamayı Bulgaristan’ın Ulaştırma ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Nikolay Naydenov yapmıştı.

Üstelik;
Bilet fiyatları da gayet iyiydi.

Pegasus firması, bu yeni uçuş güzergahı için 29 dolardan başlayan fiyatlarla bilet satıyordu.

Ne var ki;

Bu uçuşlar 3.5 ay düzenli olarak sürdü.

Son uçuş da karşılıklı olarak 15 Haziran’da gerçekleşti.

Ardından da;

Filibe-İstanbul arası uçak seferlerinin durdurulduğu haberini aldık bayramda.

İşin ilginci;
Bu seferlerin aniden durdurulmasına Bulgar yetkililer şaşırmış en fazla.

Çünkü;

Filibe’nin Havaalanı EAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Doychin Angelov’un “Karar elbette havayolu şirketine aittir ancak son uçuşunu 15 Haziran’da yapan şirketin bu uçuşları, Koordinasyon Merkezi’ndeki sistem ekranından aniden kayboldu” açıklaması, kararın gerçekten de aniden verildiği anlamı taşıdı.

Angelov’a göre;

Karşılıklı uçuşların yenilenip yenilenmeyeceği belli değil.

Yine;

Filibe Havaalanı’nın İcra Kurulu Müdürü Krasimir Peşev de, açıklamasında yolculardan gelen düşük talep nedeniyle seferlerin durdurulmuş olabileceğini açıkladı.

Gerçi;

100 günü aşkın süredir Bulgaristan’ın Filibe kenti ile İstanbul’un Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan karşılıklı sefer yapan Pegasus’un bu uçuşları durdurma nedeninin tamamen ticari olduğu anlaşılıyor.

Tabi bu anlaşılabilir bir durum.

Ancak;

Bu uçuşlar, Bursa’nın gelecek planlarını da alt üst etti.

Keza;

Eğer bu uçuşlar rantabl bir şekilde devam edebilseydi, siyasi irade THY ve Anadolu Jet ile de görüşecek ve Bursa merkezli olmak üzere Bulgaristan ile diğer bazı Balkan ülkelerine seferlerin yapılabilmesi için görüşmeler başlayacaktı.

Anlaşılan o ki;

İstanbul gibi bir merkezden bile Balkan ülkelerinin en yakının en yakın şehrine bile yeterli yolcu talebi bulunamıyorsa, sadece Bursa merkezden yeni bir talep açmanın mantığı da olmayacak.

Yani;

Bursa’nın iç hatlar dışında dışarıya açılan bir havayolu güzergahı, yakın zamanda da pek olmamaya devam edecek gibi görünüyor.