CHP’nin;
Az bir oy farkıyla birinci parti, AK Parti’nin de 31 Mart seçimlerinden bu yana ikinci parti konumunu sürdürdüğünü gösteren, ORC Araştırma’nın 27 Ekim-2 Kasım tarihlerinde yapılan kamuoyu yoklamasının sonucunu sizlerle paylaşmıştık.
Bugün;
Bu çalışmaya dair yeni bir veri ulaştı elimize.
Aralarında;
Bursa’nın da bulunduğu 41 ilde 6500 katılımcı ile yüz yüze yapılan ana çalışmada, vatandaşlara yeni anayasa da sorulmuş.
Bu noktada;
Katılımcılara “Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz” sorusu yöneltilmiş.
Değerlendirmede;
Evet: Yüzde 20.6
Hayır: Yüzde 55.7
Fikri olmayanlar: Yüzde 23.7 olarak görünüyor.
Çalışmada;
“Evet” oylarının, “hayır” oylarına göre bu denli yüksek derece farkı bulunmasının nedenleri de var elbette.
Keza;
Türk insanının, en önemli sorunu “yüksek hayat pahalılığı” görünüyor.
Çalışmada;
Hayli büyükçe orana göre, vatandaşlar sorunun çözümü için siyasi partilere güvenmemekle birlikte, “ekonomi”, “enflasyon” ve “hayat pahalılığı” başlıkları, vatandaşın ana sorunu olarak görünüyor.
Yanı sıra;
“Adalete olan güvensizlik”, “mülteciler” ve “işsizlik” başlıkları, Türk halkının, hayat pahalılığından sonraki en büyük şikayetleri olarak dikkat çekiyor.
Hele ki;
Asgari ücretlilerde bu sorun daha büyük görünüyor.
Çünkü;
Yılbaşından bu yana geçen 10 ayda, 17.002 lira olan asgari ücretin alım gücünün yüksen enflasyon nedeniyle 12.000 liraya düşmesiyle, en büyük zorluğu asgari ücretliler ile emekliler yaşıyor.
İşte…
Vatandaşın;
Çalışmada ilk dört içinde yer alan bu ana ortak sorunları nedeniyle de, görebildiğimiz kadarıyla, siyasilerin kendi aralarında çekişme konusu olan yeni anayasa konusu ise hiç gündemde yer almıyor.
Açıkçası;
Vatandaş, yeni anayasa veya mevcut anayasa ile ne olacağına değil, cebine ne gireceğine, alım gücünün ne zaman artacağına bakıyor.
Bu nedenle de;
AK Parti ile MHP’nin istediği ancak CHP’nin “kişiye özel hak tanınacağı” gerekçesiyle istemediği yeni anayasa, adeta hayat mücadelesi veren vatandaşın gündeminde hiç yer almıyor.