Elimize;
Çalışmalarına güvendiğimiz ve çoğu siyasi parti ile de çalışan Mehmet Pösteki yönetimindeki ORC Araştırma’nın son anket çalışması ulaştı.
Aralarında;
Bursa’nın da bulunduğu 41 şehirde 6500 kişi ile gerçekleştirilen “Siyasi eğilimler ve gündem araştırması” adlı çalışmanın sonuçları hayli dikkat çekici.
27 Ekim ile 2 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen hayli detaylı çalışmada, özellikle deneklere yöneltilen iki soruya ve cevapları dikkatimizi çekti.
İlk dosyada;
Klasik olduğu üzere deneklere “Bu pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz” sorusu yöneltilmiş.
Cevaplarda altı çizili noktalar var.
Mesela;
Oyu yüzde 30.5 görünen CHP, 31 Mart yerel seçimlerinden bu yana Türkiye’nin birinci partisi olmayı sürdürüyor.
Benzer şekilde;
Yüzde 29.4 oyu görünen AK Parti ise, seçimden geçen bu 7 aylık sürede hala toparlanamamış ve seçmen nezdinde defansta görünüyor.
Bu bölümde dikkat çeken başka oranlar da var.
En ilginci İYİ Parti.
Oyu yüzde 3.9 görünen İYİ Parti, bu sonuçla baraj altında görünüyor ki, olası bir seçimde bugünkü tabloya göre TBMM’ye milletvekili sokamıyor.
Yanı sıra;
Yüzde 5.1’le Yeniden Refah Partisi ve yüzde 4.0’lık oyla Zafer Partisi, konumunu koruyor görünüyor.
Bu bölümde;
Bir çarpıcı gözlem de, AK Parti’den koparak büyük bir heyecanla kurulan DEVA ve Gelecek Partisi’ne ait.
DEVA, çalışmada görünen yüzde 0.9’luk oyla, Gelecek Partisi de “diğerleri” grubunda görünerek, seçmen nezdinde artık hiçbir etkisinin bulunmadığını gösteriyor.
Yani;
CHP’nin çatısı altında seçime girip, TBMM’de bugün görünen DEVA ve Gelecek’in, yapılacak ilk seçimde kendi başlarına milletvekili çıkarabilmesi hayal ötesi konumunda.
ORC Araştırma’nın bu son çalışmasında dikkatimizi çeken ikinci soru da, deneklere yöneltilen “Sizce erken seçim olmalı mı” sorusu.
Aralarında;
Bursa’nın da bulunduğu 41 ilde bu ankete katılanlar bu soruya şu cevabı vermişler.
Evet olmalı: Yüzde 50.9
Hayır olmamalı: Yüzde 37.4
Fikrim yok: Yüzde 11.7
Bu sorunun cevaplarında alt metinler de var.
En önemlisi de;
Büyük farkla bir erken seçim isteyenlerin en önemli gerekçeleri, yüksek enflasyona bağlı olarak yaşanan büyük hayat pahalılığı ve beraberindeki toplumsal sıkıntılar.
Deneklerin önemli kesimi;
Türkiye’nin bir an önce erken seçime gitmesi gerektiğini söylerken, yapılan analizlere göre bugün Türkiye genelinde yaşanan bu ekonomik krizin kısa vadede aşılamayacağını, bu nedenle başta ekonomi politikalarında olmak üzere iktidar anlamında bir değişim gerektiği kanaatinde.