Daha önce de aktardık.
Uludağ’da tüm yetkilerin Uludağ Alan Başkanlığı adı altında kurulan kuruma verilmesi sonrasında otopark konusunda yaşananlar sorunlar iyice kaosa dönüştü.
Uludağ’da 7 adet otopark bulunuyor.
Bu otoparkların 3’ünü Bursa Büyükşehir Belediyesi işletiyor ki, alanda biriken karlar sürekli temizleniyor iyi bir hizmet veriliyor.
Üstelik fiyatı da makul.
Ne var ki;
Asıl sorun, Uludağ Alan Başkanlığı’nın ihale ettiği diğer 4 otoparkta yaşanıyor.
Bu otoparklar, iflas eden Alkoçlar firmasına verilmişti ki, iflas sonrasında bu otoparkların işletiminde sorunlar yaşanıyor.
Bu otoparkları kimlerin işlettiği bilinmemekle birlikte kar temizlik çalışmalarının yapılmaması nedeniyle araçlar otoparklara giremeyince zirvede adeta kaos yaşanıyor.
İşte son örnek.
Karar gereği 1. Bölge’de turist otobüslerinin park etmesi yasaklanmış ve otobüslerin sadece 2. Bölge’de park edebilmelerine izin veriliyordu.
Ne var ki;
Kağıt üzerinde Alkoçlar’a ait görünen 2. Bölge’deki bu otoparklardaki işleticiler, otoparkı yine kardan temizlemedikleri için onlarca tur otobüsü yine park edemedi.
Bunun üzerine;
Jandarma görevlileri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BURULAŞ ile iletişime geçerek, belediye ait olan 1. Bölge’deki otoparkların otobüslere açılmasını talep etti.
Bu talep de BURULAŞ tarafından yerine getirildi.
Ve yaşanan sorunun Alan Başkanlığı’na iletileceği de belirtildi.
Ne var ki;
Sömestr tatiline de girilmesine ve özellikle hafta sonlarında Uludağ’ın fazlaca yükünü almasına rağmen zirvede otopark sorunu bir türlü çözülemiyor.
Ya da çözülmek istenmiyor.
Sebebi de;
Alan Başkanlığı’nın ihale ettiği bu 4 otoparkta yükümlülüklerin bir türlü yerine getirilemiyor olması.
Yaşananlar BURULAŞ yönetimi tarafından da sık sık görüntüleniyor.
Çok sayıda tur otobüsünün bu parklanma krizi nedeniyle yaşadığı sıkıntı ve beraberindeki trafik krizi görüntülere de yansıyor.
Oysa;
Tur otobüsleri önceki yıllarda 1. Bölge’deki otoparkları kullanabiliyor, yerli ve yabancı turistler de yaklaşık 2 kilometrelik yürüyüş sonrası zirveye ulaşabiliyorlardı ki büyük bir rezillikti.
Ancak yeni karar doğrultusunda otobüsler, tatilcileri 1. Bölge’de indirip 2. Bölge’ye dönmeye başladı ki yaşanan yoğunluk nedeniyle oluşan uzun kuyruklar da bu kez kargaşa yaratmaya başladı.
Dahası;
Dönüş yolunda kalabalıkların otobüslerini beklemesi nedeniyle yaya güvenliği de tehdit oluşturmaya başladı.
Alan Başkanlığı’nın ihale ile iflas eden Alkoçlar’a verdiği ama Alkoçlar’ın da bir başka firmaya devrettiği iddia edilen bu otoparklarda gerekli kar temizliğinin yapılmaması nedeniyle kullanım dışı kalmasına hala çözüm bulunamıyor.
Anlayamadığımız nokta da bu.
Uludağ Alan Başkanlığı, yükümlülüklerini yerine getirmeyen bu otoparkların işletmecileriyle ilgili neden hala bekliyor ve bir karar almıyor, alamıyor?
Uludağ’da ihale edilen ama kar temizliği yapılamadığı için kullanım dışı kalan bu otoparklarla ilgili neden bir müeyyide uygulamıyor, uygulayamıyor, fazlasıyla merak ediliyor.
Bu otoparklar;
Tatilcilerin ve araçların had safhada olduğu bu zamanda kullanılamayacak da ne zaman kullanılacak?
Üstelik;
Bu otoparklarda fiyat farkı da bulunuyor.
İhale edilen bu otoparklarda fahiş fiyat uygulandığı öne sürülürken, konunun direkt muhatabı olan Uludağ Alan Başkanlığı’nın yeteri hizmet veremeyen bu 4 otopark ile ilgili bir an önce adım atması gerekiyor ki, atılmayan bu adımlar haliyle kafa karıştırıyor.
İddialar fazlasıyla dikkat çekici.
En önemlisi de;
Uludağ’daki 4 büyük otoparkı Alan Başkanlığı’ndan alan Alkoçlar firmasının, iflası sonrasında bu otoparkları kimlerin işlettiğinin resmi olarak bilinmiyor iddiası.
Zaten en tuhafı da;
Geniş yetkilere sahip olan Uludağ Alan Başkanlığı’nın, yükümlülüklerini yerine getirmediği, Jandarma ve Büyükşehir Belediyesi’nce de raporlanan bu 4 otoparkın fiili işletmecilerine karşı yetkilerini neden kullanmadığı ve gerekirse ihaleyi iptal etmediği sorusu.
Yani;
Uludağ Alan Başkanlığı, yaşanan bu otopark sorununu çözmek için daha neyi bekliyor, anlamak mümkün değil.