Yıldırım;
Kent merkezindeki 3 büyük ilçeden biri olmasına karşın yüzölçümü en küçük olan bir ilçe.

Buna rağmen;

Bu küçük alana rağmen nüfus yoğunluğu da en fazla olan bir ilçe.

Yıldırım;

Kentleşme yönünden Bursa’nın en kötü ilçelerinin başında geliyor.

Yıllar içinde yaşanan göçler, plansızlık, kaçak yapılaşma, yerel yönetimlerin kaçak yapılaşma ile başa çıkamaması, cezaların caydırıcı olmaması, verimli tarım topraklarının korunamaması, hisseli parsel davalarının başka şehirlerde karara bağlanması gibi pek çok neden yıllar içinde Yıldırım’ı içinden çıkılmaz bir hale getirmişti.

Ne var ki;

Yıldırım’da kentin iyileştirilmesine yönelik atılan adımlar da sonuç vermeye başladı.

Örneğin;
Türkiye’nin en büyük parçalı ve mülkiyet sorununun yaşandığı Ankara Yolu’nun altında bugüne değin 25 bin tapu dağıtıldı.

Yıldırım’ın en büyük sorunu buydu.

Mevlana’dan Hacivat’a kadar uzanan, Şirinevler ve Demetevler’i de kapsayan bu büyük bölgede başlayan tapuların askı süreci de bu hafta sona eriyor.

Askı süresinin sonrasında Türkiye’nin en büyük ve en sorunlu bölgesinde tapu sorunu bitmiş ve ilçenin yaklaşık 40 yıllık mülkiyet problemi de çözülmüş olacak.

İlçenin;
Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, geçen dönem başlattığı bu projelerin bu dönem sonuna geldi ve geride kalan 5 yılda Yıldırım’ın üçte birini kapsayan bu sorunu çözdü.

Şimdi önünde;

İlçenin diğer üçte birlik sorunu var.

O da;

Ankara Yolu’nun üzerini kapsıyor.

Bu devasa bölge de Tayyareci Mehmet Ali Caddesi ve Mimar Sinan Bulvarı ile Gökdere Bulvarı arasındaki devasa alanı kapsıyor.

Bu bölgede bulunan Sinandede, Yediselviler ve Ortabağlar Mahalleleri’nde de, Ankara Yolu’nun altındaki uygulama yapılacak.

Böylece;
Ankara Yolu’nun üzerinde başlayacak dönüşümlerle bu bölgede de yeni bulvarlar ve caddeler açılacak.

Bu sabah;
Nuri Kolaylı başkanlığındaki Bursa Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu olarak, Başkan Oktay Yılmaz’ın konuğu olduk.

Başkan Yılmaz;
Bizleri eski Bursa olarak da nitelendirilen Karaağaç Mahallesi’nde hizmete sokulan Alev Alatlı Kültür ve Sanat Merkezi’nde ağırladı.

Açıkçası;
Resmi açılışı henüz yapılmayan bu tarihi binaya hayran kaldık.

Yıllar sonra yeniden eski haline döndürülen binada Bursa Belediyeler Birliği toplantılarının da yapıldığını öğrendik ki isabet olmuş.

Başkan Yılmaz;

Geçen dönem Yıldırım’ın alt bölgesini yıkarak güzelleştirdi, yapılan kentsel dönüşümler Ankara Yolu’nun altının çehresini değiştirdi.

Şimdi de;
Bu dönem caddenin üst tarafında aynı işlemi yapmak niyetinde ki anlattığına göre planlama çalışmaları başlamış.

Olur da;
Bu dönem de bu bölgenin dönüşümleri tamamlanırsa, bir üçte birlik sorun daha çözülmüş olacak.

Tabi;
Anlattığına göre Başkan Oktay Yılmaz’ın yaklaşık 6 yıl önce kentleşme ile attığı adım, bu dönemde rutin çalışmalardan biri olacak görünüyor ki, kentin tarihi kimliğinin öne çıkarılması bu dönemin baş projelerinden olacağa benziyor.

Keza;

Başkan Yılmaz, Ulucami’den, Setbaşı ve Emirsultan’a kadar tarihi bir yürüyüş aksını hayata geçirmeyi planlıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin de katkılarıyla bu yönde de açılacak bir ulusal yarışma ile bu koridorda tarihi kent kimliğini öne çıkarmayı amaçlıyor Başkan Yılmaz.

Aktardığına göre;

Hayata geçirilecek bu yaya aksına paralel çalışma olarak bölgedeki bina kütleleri kamulaştırılarak yıkılacak, yeni meydan ve otoparklar da bu aksın birer parçası olacak.

Setbaşı’ndaki kafeler sokağında bulunan Ermeni Kilisesi’nin de restore edilerek kültür ve sanat merkezine dönüştürüleceğini ve oluşacak tarih ve kültür yürüyüş yoluna sanat aksının da ekleneceğini anlattı Başkan Yılmaz.

Şunu da açık açık söyledi:

“Bu dönem tarihi kimliği öne çıkaracağız, sosyal yaşam alanları çok daha artacak, özel sektör de bu yönde özendirilecek”

Yıldırım’da;

Belediye Başkanlığı döneminden önce, partisi AK Parti’nin İlçe Başkanlığı görevinde bulunduğu için ilçeyi ve ilçe halkının ihtiyaçlarını gayet iyi bilen deneyimli başkan, anladığımız kadarıyla bu ikinci hizmet döneminde, ilçe dışından da hissedilecek eserlere imza atmayı planlıyor.