Şu bir gerçek.

Bugün ülke genelinde yaşanan ekonomik sorunların temelinde, geçmişte, ekonomi yönetimine ilişkin alınan hatalı ve tartışmalı kararlar geliyor.

Zamanında alınan;

Ve günümüze de sirayet eden o kararlar döneminde, iş dünyasında sessiz kalmayı tercih eden kurumlardan biri de MÜSİAD’tı.

Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği yönetimi, özellikle sık sık bakan değişen ekonomi yönetimlerinde de aktif olarak öneri mekanizması kuran bir rol almamıştı.

Benzer şekilde;
MÜSİAD’ın Bursa yönetimi de hayli uzun zamandır sessizliğini koruyordu, alınan kararlara ve uygulanan politikalara dair.

Bu stabil durumun;

En bariz sebebi de, MÜSİAD’ın iktidara yakın bir sivil toplum kuruluşu olmasıydı.

Keza;

MÜSİAD’ın Bursa yöneticileri arasında AK Parti’de yöneticilik yapmış pek çok isim vardı.

Salı sabahı;

Kültürpark’ta MÜSİAD yönetiminin davetlisiydik.
açıkçası;

Çok uzun denebilecek bir aranın ardından kamuoyunun önüne çıktı dernek yöneticileri.

Otoparkta dikkatimizi çekti.

Gelen yönetim kurulu üyelerinin çoğu TOGG otomobil kullanıyordu.

Sanki;
Milli aracın MÜSİAD tarafından da desteklendiğinin bir göstergesi gibiydi binanın bahçesi.

Derneğin şu dönemdeki başkanlığını Alparslan Şenocak yürütüyor.

Şenocak;

Dernek tarafından hazırlanan bir Bursa Ekonomisi Raporu’nu paylaştı bizlerle.

Hayli da kapsamlı bir çalışma ki, neredeyse tüm ana sektörlerin sorunlarının ve çözüm önerilerinin yer aldığı bir kitaptı dağıtılan.

Bu rapor;
Başkan Şenocak’ın ifadesiyle, hem mevcut durumunu analiz ediyor, hem de geleceğe dair çözüm odaklı bir yol haritası sunuyor.

Tabi;
Bu yol haritası, özellikle siyasi karar vericilere yönelik.

Rapor aynı zamanda;

Bursa sanayisinin, gelişmelere uyum sağlanamaması nedeniyle küme düştüğünü de gözler önüne seriyor ve tehlike sinyalini işaret ediyor.

Mesela;

Bursa’nın ihracatta, Kocaeli’nin ardından 4. sıraya gerilemiş olmasını da, sanayinin evrilememesine bağladı Başkan Şenocak.

Raporun sunumunun ardından Başkan Şenocak’a sorularımız da oldu bu yönde.

Yaşanan ekonomik durgunluğu şöyle açıkladı:

“Faiz oranlarının yüksekliği, krediye ulaşmanın zorluğu ve kredi maliyetleri fazlasıyla büyük etken oldu.

Zaten zayıf bir bünyemiz vardı.

Nefesini tutanlar bu süreçten çıkacaklar ama şu bir gerçek ki firmalarımız sorunlar yaşıyor”

2024 yılında;
Adeta patlama yaşanan konkordato kararları için de şunları söyledi:

“Maalesef Bursa’da da bu oran çok yüksek.

Konkordato aslında firmaları koruma amaçlı bir yöntemken, bu durum fırsat amaçlı kullanıldı çoğu firma tarafından ve işin kolayına kaçtılar.

Bu nedenle 2025 yılının aslında ticari ahlak yılı ilan edilmesi gerekiyor, firma sahiplerinin bu fırsatçılıktan kaçınması gerekiyor”

Şu da bir gerçek.

Ülkede uzun zamandır yaşanan sert bir enflasyon ve beraberindeki hayat pahalılığı var.

Acaba;

Hükümete yakınlığı ile bilinen MÜSİAD’ın çok uzun zamandır yaşananlara sessiz kaldığı Bursa yöneticileri, yaşanan bu reel durumu nasıl değerlendiriyordu?

Başkan Şenocak bu yönde adeta günah çıkarır gibiydi.

Çünkü;
Hükümeti kastederek “Zamanında alınmayan kararların, bugüne gelmemizde çok büyük etkisi oldu” dedi.

Yine;
Siyasi iradeyi kastederek “Kamunun gecikmişlikleri var maalesef sektörlerin bu durumuna dair, bu da sektörlerde büyük zararlara yol açtı” dedi.

İşte;
Bu noktada da akıllara AK Parti’ye pek çok yönetici vermiş olan MÜSİAD’ın, uygulanan ekonomik kararlara dair eleştiri yapmaması gündeme geldi.

Bu yönde de;
Şu özeleştiriyi yapmak zorunda kaldı Başkan Şenocak:

“Evet, bizim de ilgili kanallara baskı kurmamız ve irade göstermeleri için harekete geçmemiz gerekiyordu.

Bu yönde bir özeleştiri yapmamız gerekiyor.

Acaba, ekonomi yönetimine dair geçmişte alınan hatalı kararlara dair bir adım attık mı, sektörlerdeki sıkıntıların çözümü için tespitte bulunduk mu, öneriler getirdik mi, bunları da ilgili kanallara (siyasi irade) ilettik mi”

Şenocak’ın bu sözleri;

Gerçekten de gelinen bugünkü tabloya karşın geçmişte sessiz kalmanın, siyaseten yakın oldukları hükümete eleştiri ve öneri getirmemenin açık bir göstergesiydi.

Sanki;
Çok uzun bir zamanın ardından görüş bildiren MÜSİAD’tan gelen bu açıklamalar, biraz hafifletilmeye çalışılsa da Ankara’ya yönelik sitem ve eleştirilerin biraz da gecikmiş yansımalarıydı.

Keza;

Hemen herkesin şikayet ettiği marketlerdeki fiyatlar da gündeme geldi bu buluşmada.

“Karşılaştığımız fiyatlar şaşırtıyor” demekle kalmadı, etiketleri sürekli değişen ürünlere art arda yapılan zamları bir fırsatçılık olarak değerlendirdi Başkan Şenocak.

Ama bu yönde vatandaşın hiçbir yaptırımı yok, satın almamaktan başka ki, temel ihtiyaç ürünlerinin bile yüksek fiyatlara ulaşmasına ancak devletin önlem alması gerekiyor.

Bugün;

Sofraların vazgeçilmesi olan ekmeğin bile 10 liradan 15 liraya ulaşması, geçim mücadelesi verenlere bir darbe daha oldu.

Bir zamanların tekstil başkenti Bursa, bu ünvanı da kaybetmeye başladı.

Artık işçilik maliyetleri nedeniyle işverenler Mısır’a kaydırıyor işletmelerini ki, bu operasyon kentteki istihdamı da hayli olumsuz etkiliyor tabi.

MÜSİAD’ın Bursa Şube Başkanı Alparslan Şenocak’ın vurguladığı gibi, enflasyonla ilgili mücadelede “etkin enstrümanları” devreye sokmak gerekiyor ve siyasi irade göstermek gerekiyor.

Tabi;

Sorunları halının altına atmakla sorunun çözülmeyeceği gerçeğinden hareketle, geç kalınmış olsa da MÜSİAD’ın Bursa yöneticilerinin ses vermeye başlamış olmalarını bir adım olarak görüyoruz.