İlgi uyandıran;
Ve Türkiye’de bir ilk olacak çalışma, Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Ağustos 2019’daki genelgesiyle başladı.

Genelge;

Kamu binalarında elektrikten doğalgaza ve su kullanımına değin kapsamlı bir enerji tasarrufu yapılmasına yönelik detaylı bir çalışmayı ve teşkilatlanmayı öngörüyordu.

Nitekim;

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı da Valilik’lere bir yazı göndererek hem merkezi enerji birimlerinin kurulmasını hem de Türkiye’de bir ilk olacak şekilde kamu kurum ve kuruluşlarında enerji yönetim birimleri oluşturulmasını sağladı.

Bu amaçla;
Bursa’da da uygulamanın proje sorumluluğunu Valilik talimatıyla aynı zamanda teknik öğretmen olan
Levent Yazı üstlendi.

Bu doğrultuda;

İlk yapı, Milli eğitim Müdürlüğü bünyesinde Enerji Yönetim Birimi adıyla oluşturuldu ve devamında da APİS adı verilen projeyle Bursa’daki okulların elektrik faturalarında gözle görülür tasarruflar sağlandı.

Devamında;

Bursa Valiliği bu pilot çalışmanın tüm kamu kurumlarında uygulanması için harekete geçti ve Türkiye’de yine ilk olan ve adına Eve16 denilen özel bir yazılımla tüm kamu kurumlarının elektrik, doğalgaz ve su giderleri tek tek takibe alındı.

Bu sayede;
Bazı kamu binalarının su kaçakları tespit edildi, su sayaçlardı değiştirildi, floresan aydınlatmalar led aydınlatmaya döndürüldü, ısı yalıtımları yapıldı, camlar iki ve üç katlı hale geldi ve böylece en az tüketimle en yüksek verim oluşturularak bunun
faturalara yansıması sağlandı.

Cuma günü;

Bursa Valiliği adına, bu projeyi üstlenen İl Enerji Yöneticisi Levent Yazıcı, daha önce Büyükşehir Belediyesi’nden tanıdığımız Ahmet Cevher’le kozamedya’ya geldi ve uygulamanın başlangıcından itibaren süren detaylarını anlattı.

Doğrusu;
Levent Hoca gelene ve bu bilgileri verene değin böyle bir çalışmadan ve enerji tüketiminde sağlanan tasarruftan haberimiz yoktu.

O anlattı biz de tek tek not aldık.

Bu projeden ve uygulamadan çok etkilendiğimiz gibi en çok da Türkiye’deki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının enerji tasarruf sisteminin Bursa merkezden yönetilmesine hem sevindik hem de gurur duyduk.

Mesela;
Sadece Bursa’da bu uygulama ile kamu kurum ve kuruluşlarından son 5 yılda elde edilen sadece elektrik tasarrufu
25 milyon 451 bin 916 lira olmuş.

Doğrusu;
Vali
Yakup Canbolat başkanlığındaki ekip çok iyi bir iş çıkarmış.

Gurur duyduk.

Ve şimdi;
Anlatına göre tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bir
Enerji Yöneticisi var.

Yasa gereği zorunlu.

Bu da şunu getirdi aklımıza.

81 ilde örgütlenen bu Enerji Yöneticiliği organizasyonu yakın bir zaman içinde bakanlık bünyesinde önce Genel Müdürlük, ardından da İl Müdürlükleri’nin oluşturulmasını rahatlıkla tetikleyebilir ki görüntü de öyle.

Hele ki;

Değişen dünya düzeninde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adı nasıl ki Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olduysa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın içinde de enerji verimliliği için yeni bir Genel Müdürlük kurulması işten bile değil.