Yüksek Seçim Kurulu bugün yine bir duyuru yaptı.
Ve;
31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler için aday listelerinin en geç 20 Şubat Salı günü saat 17.00’ye kadar il ve ilçe seçim kurullarına teslim edilmesi gerektiğini hatırlattı.
Hal böyle olunca;
Siyasi partilerin de hem adaylarını belirleme süreci hızlandı, hem de seçim stratejilerini netleştirme süreci.
İşte;
Bu partilerden biri de Demokrat Parti.
Bir dönemin ANAP’ı ve DYP’si ile oluşan Demokrat Parti de bu hazırlıklarını yapanlardan biri.
Dün;
Bu partinin lideri Gültekin Uysal biraz da sessiz sedasız Bursa’ya geldi.
Ve;
Bursa İl Başkanı Çağrı Kaplan’ın ev sahipliğinde özel bir buluşma gerçekleşti.
Bu buluşmaya;
Balıkesir’den Işın Gümüşyay, Kütahya’dan Hakkı Yağız, Bilecik’ten Erkan Beler,
Kocaeli’nden Mustafa Nazlıgül, Sakarya’dan Zafer Adalet, Yalova’dan Zehra Görener,
Eskişehir’den Hüseyin Özcan, Çanakkale’den Serdar Sertaç Ekmekçi ve Düzce’den Mithat Ceylan da İl Başkanları olarak katıldı.
Yanı sıra;
Genel Başkan Yardımcısı Adnan Turfan ve Adem İpek, İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş ile Bursalı GİK Üyesi Ahmet Okur ve MKK Üyeleri Nazif Kara ve Süleyman Yuşa da bu buluşmada bulunanlar arasındaydı.
Tabi;
Hem bizim için, hem de Bursa siyaset kamuoyu için cevabı beklenen soru, Demokrat Parti’nin yerel seçimde ne yapacağıydı?
Yani;
Altılı Masa’nın bir parçası olan Demokrat Parti bu seçimde başta CHP olmak üzere bir seçim işbirliğine girecek miydi, ya da kendi başına mı hareket edecekti?
bu sorunun cevabı belli oldu.
Ve;
Demokrat Parti’nin Bursa’da tek başına seçime gireceği yani kendi adaylarını çıkaracağı kararı netleşti.
Kulağımıza gelenlere göre ilçeler nezdinde bazı isimler üzerinde uzlaşıldı ve karar verildi.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için de aslında Bursa kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim üzerinde uzlaşma sağlandı ki, netleşmesi bekleniyor.
Hatta;
Bu ismin, Ankara’da Genel Başkan Gültekin Uysal ile görüşerek el sıkıştığı bilgisi de var.
Konuşulanlar, bu ay sonu itibariyle bu ismin kamuoyuna deklare edileceği yönünde.
Bu arada;
Demokrat Parti’nin Bursa’da CHP ile olası bir işbirliği yapıp yapmayacağı sorusu vardı ki bu da görünüşe göre olmayacak görünüyor.
Oysa;
Nihat Yeşiltaş CHP İl Başkanı seçildiğinde Çağrı Kaplan ve ekibi CHP İl Başkanlığı’na nezaket ziyareti yaparak bu konuyu görüşmüşlerdi.
Nitekim;
Sonrasında Nihat Yeşiltaş da Demokrat Parti’ye bir iade-i ziyaret gerçekleştirmiş ve seçim işbirliği yapmak istediklerini söylemişti.
Ancak;
Ankara’da alınan karar uyarınca Demokrat Parti’nin seçim çevrelerinde kendi adaylarını çıkarması kararı alınınca, Bursa’daki bu işbirliği düşüncesi de sona erdi.
Şu bir gerçek;
Demokrat Parti, CHP listelerinden seçilen 3 milletvekili ile TBMM’de temsil ediliyor olsa da bu güç aslında partinin kendi gücü değil.
Yani seçim işbirliğinin bir ürünü.
Demokrat Parti kurulduğu günden beri beklenen başarıyı gösteremedi.
Nitekim;
Bursa’nın eski merkez sağ seçmeni de sağdaki ve soldaki partilere oy verir hale geldiler, Demokrat Parti’ye giden oylar da azaldı.
Şimdi;
Demokrat Parti, bu seçime kendi adaylarıyla girme kararı alınca, Bursa’nın eski DYP’lileri ve ANAP’lıları buraya oy verir mi ya da oylar yine AK Parti, CHP ve İYİ Parti arasında mı dağılır bilinmez ama bu karar Demokrat Parti’nin uzun bir zaman sonrasında Bursa’daki varlığının ne olduğunu da sayısal olarak göstermiş olacak.