Koza24.com yazarı Okan Tuna, Büyükşehir Belediyesi adına Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nca düzenlenen festivalin detaylarını köşesine taşıdı....
Yaklaşık 1 ay önce ifade etmiştik.
‘Bu yıl 61.’si gerçekleştirilecek olan Uluslararası Bursa Festivali, şu günlerde herkese iyi gelecek’ diye.
Hele hele;
Enflasyonist ortamın pik yaptığı, zamların yağmur gibi yağdığı şu dönemde, Bursa Festivali’nin yüz güldüreceğini, biraz olsun sıkıntıları unutturacağını düşünüyoruz.
Festival aslında başladı.
Büyükşehir Belediyesi adına Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nca düzenlenen festivalin, Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması ayağı başladı.
Pek çok ülkeden gelen folklor ekipleri, ilçelerde gösteriler yapıyorlar, ilçelere renk getiriyorlar.
Ancak;
Festivalin kalbi asıl bu hafta atmaya başlayacak.
Keza;
Pek çok sanatçının sahne alacağı Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda performanslar, 14 Temmuz’da yani bu cuma akşamından itibaren başlıyor.
Sahne ilk olarak;
Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın, dünyaca ünlü sanatçımız Karsu’nun ortak performansında.
Sırasıyla da;
31 Temmuz’a kadar Sukhıshvili Bale ekibi, Cengiz Kurtoğlu, Ümit Besen, Arif Susam üçlüsü, Özcan Deniz, Muazzez Ersoy, Madrigal, Okan Bayülgen’in de sahne alacağı Shakespeare’nin tiyatro oyunu Richard, Azerbaycanlı Alim Qasimov, caz sanatçısı Michael Godard, Hüsnü Şenlendirici, Büyükşehir Belediyesi Orkestrası’nın Dilek Turan ile performansı ve de Yıldız Tilbe, Bursalı sanatseverlerle buluşacak.
Hafta sonunda;
Kültürpark’a girmişken, yenilenen Açıkhava Tiyatrosu’nu da görme imkanımız oldu.
Vakıf Genel Sekreteri Fehim Ferik’le birer çay içimlik ziyarette, tiyatroyu dolaştık.
Görebildiğimiz kadarıyla koltukların tamamı yenilenmiş ve 3500 kişi kapasiteli bir yerleşim çıkmış ortaya.
Yanı sıra, tuvaletler, kafetarya ve kulis de yenilenmiş.
En önemlisi de;
Sahnede yapılan değişiklik olmuş.
Keza;
Sahnenin her iki tarafındaki dev kolonlar havaya kaldırılarak sahnenin her açıdan görülecek panoramik bir sahne olması sağlanmış.
Yıllar sonra da sahnenin çatısı elden geçmiş, sahneye led uygulamalar getirilmiş.
Tabi şu da var.
Bugün yaşanan hayat pahalılığı ister istemez sanatçı kaşelerini ve bilet fiyatlarını etkiliyor.
Ancak;
Büyükşehir Belediyesi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve de sponsor firmaların desteğiyle bilet fiyatları, İstanbul fiyatlarının çok çok gerisinde.
Mesela;
Tüm sanatçılarda tükenmek üzere olan bilet fiyatları 100 lira ile 400 lira arasında ki, örneğin festivalin açılışında sahne alacak Karsu’yu İstanbul’da en azından 800 liradan izlemek mümkünken, Bursa’da 300 liraya izleme imkanı bulacağız.
Bu arada;
Ücretsiz bilet uygulaması da kaldırılmış.
Yani artık kimseye davetiye yok.
Hatırlanacaktır;
Eskiden tüm koltukların yarıya yakını için özel kişilere davetiyeler verilir ve vatandaşa bilet kalmadığından konserlerin izlenmesi mümkün olmazdı.
Öğrendiğimiz kadarıyla davetiye uygulamasına son verilmiş.
Hatta;
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Vakfa gelerek ailesi adına festival süresince 4’er kişilik aldığı biletlerin parasını ödeyerek, alınan bu karara örnek olmuş.
Şunu da söyleyelim.
Sponsorlara festival için teşekkür etmek gerekiyor.
Festivalin ana sponsorluğunu Bursa’nın gözbebeği firmalarından Atış Yapı üstlenirken, Şahinkaya Eğitim Kurumları, BTSO, Matlı Grup, Özhan Market, Çaytaze, Doruk Hastaneleri gibi Bursa’nın önemli markaları da sponsorlar arasında yer alıyor.
Dikkatimizi çekti.
Sponsorlar arasında Oyak Renault da var.
Yıldız Tilbe’nin sahne almasını üstlenmişler.
Bravo onlara da.
Ne var ki;
Tofaş’tan çıt çıkmamış.
Anlatılana göre, Vakıf yönetimi Tofaş’la irtibat bile kuramamış.
Belli ki Tofaş, Bursa’yı es geçmeye devam etmiş.
Dahası;
Üretim yeri sadece Bursa’da (Gemlik) olan TOGG da tıpkı Tofaş gibi sırtını dönen firmalardan biri olmuş Bursa Festivali’ne.
Bulunduğu yer dışında Bursa ile hiçbir irtibatı bulunmayan TOGG, anlaşılan o ki en başından beri kendisini İstanbullu görmeye devam ediyor.
Bursa’nın ne spor hayatına, ne kültür sanat hayatına, ne sosyal hayatına hiçbir fayda yaratmayan TOGG, Bursa’dan giderek uzaklaşıyor.
Son notumuz da şu.
Hatırlanacaktır, geçen sene sahnede sanatçı varken Bursa Valiliği’nin kararıyla Açıkhava Tiyatrosu’na polisler gönderilmiş ve sahnedeki sesin kısılması istenmişti binlerce kişinin önünde.
Öyle ki;
AK Parti İl Başkanı ile Vakıf yönetimi bile şaşmıştı Valilik’in bu akıl almaz kararına.
Valiliğin adeta skandal niteliğindeki bu anlaşılmaz talebi ve kararı, umarız ki bu sene de devam etmez, Valilik Konutu’na ses gidiyor diye uluslarası bir festivalin sesi kısılmaz da adam gibi bir etkinlik yapılır.