Bu sabah;
Büyük bir sürprizle başladı.
Seçim sonrasında uygulamaya konulan yeni zamlar bugün de farklı bir şekilde sürdü.
Öncelikli olarak;
KDV oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkarılırken, bazı mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 8’lik KDV oranı da yüzde 10’a yükseltildi.
Elbette ki, bu vergi oranının yükselmesi, pek çok mal ve hizmetin fiyatının daha da artacağı anlamına geliyor.
Yanı sıra;
Vergi ile birlikte harçlara önemli oranda zam geldi.
Şans oyunları, otomobilde KDV, pasaport, noter ve vize harçları önemli oranda artırıldı.
Buna göre;
Örneğin, 3 yıl ve üzerinde pasaport isteyenlerin ödeyeceği rakam, 500 liralık defter bedeliyle birlikte 5444 liraya yükseldi.
İşin bir de telefon boyutu oldu.
Keza;
Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harç bedeli, büyük bir artışla 6 bin liradan tam 20 bin liraya çıkarıldı.
Yani;
Bir başka deyişle, yurt dışından yarıdan da az fiyata Türkiye’ye getirilen cep telefonların artık hiçbir esprisi kalmadı.
Çünkü;
Dışarıdan getirilen telefonların IMEI kaydı için ödenecek miktarın 20 bin lira gibi yüksek bir fiyata çekilmesi, bizim deyimimizle ıphone ticaretini de sonlandırdı.
Haliyle;
Bu sabah zam haberini alan ve elinde yurt dışından yeni getirilmiş cep telefonu bulunanlar soluğu vergi dairelerinde aldılar.
Bu gördüğünüz fotoğraf da sabahın daha erken saatlerinde Bursa Vergi Dairesi’nde çekildi.
Yaz aylarında normalde sakin geçen veznelerde muazzam bir yoğunluluk oluşurken, yarından itibaren 20 bin lira ödemek istemeyenler bugün 6 bin lira IMEI kayıt parası ödemek için adeta vergi dairelerine akın ettiler.
Bu nedenle;
Vergi Daireleri’nin vezneleri belki de uzun zamandır böylesine bir yoğunluğu ilk kez yaşadılar.
Ellerindeki pasaportlarla ve IMEI numaralarıyla gelen yüzlerce vatandaşın aklındaki tek soru da, 6 bin liralık eski harç miktarının saat kaça kadar geçerli olduğuydu.
Bu sorular yüzünden de veznelerde bugün inanılmaz bir yüklenme yaşandı.
Tabi şu net.
Türkiye ekonomisi iyi değil.
Hükümet, seçim sonrasında gelir yaratıcı önlemler kapsamında önceki gün yaptığı artışların dışında bu sabah da bu vergi ve harçları artırdı.
Ekonomistler;
Kurumlar vergisinde yapılan artışın 100 milyar liranın üzerinde, motorlu taşıtlar vergisinin ise 40 milyar lira dolayında bütçe geliri yaratacağını hesaplıyor.
Keza;
Bugün açıklanan KDV artışının etkisinin de 30 milyar lira olacağını öngörüyor.
Ve tabi bir şey daha söylüyor ekonomistler.
Hükümetin gelir getirici bu ek vergi ve harçlarının, köprü, elektronik, ulaştırma ve haberleşme gibi diğer kalemlerdeki artışla da süreceğini ifade ediyorlar.
Anlaşılan o ki, gelen ve gelmeye devam edecek gibi görünen yeni zamlar Türkiye’nin yeni zorunlulukları olacak.