Göreve gelir gelmez;
Kucağında, ilçenin en büyük sorunu olan “bitmemiş inşaatlar” krizini bulan Şadi Özdemir başkanlığındaki Nilüfer Belediyesi’nde yeni gelişmeler yaşanıyor.

İlçede;
Emsale ve projeye uygun olmayacak şekilde inşaatı devam eden onlarca yapı, 31 Mart’ta göreve seçilen Başkan Özdemir’in “inceleme” kararı nedeniyle bir süre önce durmuştu.

Yapılan ilk incelemede;

İnşaatı süren ve sayıları 100’ü aşkın yüksek katlı yapıda aykırılıklar ve fazlalıklar tespit edilmişti.

Başkan Özdemir’in;
Talimatıyla yapılan yeni denetimlerde, ruhsata ve emsale aykırı olarak yapıldığı belirlenen bu binalara yapı kullanma ruhsatı verilemeyeceği de belirlendiğinden, Bursa’nın en gözde ilçesinde yaşanan kriz, inşaat sektörüne de büyük bir darbe yaşatıyor.

Belediyenin yeni yönetimi;

Genel bir yasallaştırma çalışması yapılması gerektiğini vurgulamakla birlikte bu da kolay görünmüyor.

Nitekim;

Başkan Özdemir, “Fazlalık yapanların maddi bedellerini kamuya (belediyeye) aktarması gerektiği” düşüncesini taşırken, bu konuda dillendirilen iddialar da fazlasıyla çarpıcı.

Sektörde ve belediye cephesinde konuşulan bu iddialar arasında, ruhsata aykırı fazlalık inşaatı bulunan bitmemiş yapıların bu bedellerini geçmiş dönemde bir şekilde ödedikleri kulaktan kulağa konuşulurken, şimdi ikinci bir ödemenin nasıl ve ne şekilde yapılabileceği, hem Bursa siyasetinde, hem CHP içerisinde, hem de müteahhit firmalar arasında krize yol açtı.

Konuşulanlar;

Nilüfer’de ruhsata aykırı inşaatı olan yapıların bu fazlalıklarının değerinin milyar liralara ulaştığı ve büyük bir rantın oluştuğu ve bu yapıların şimdi nasıl yasallaştırılacağının çözümünün hayli zor olduğu yönünde.

Hele ki;

Daha önce bir takım paraların ödendiği iddiaları artık iyice ayyuka çıkmışken!

Hatırlanacaktır;

Kısa bir süre Nilüfer’in en büyük sorunu olan bu fazlalığı bulunduğu için yapı kullanma izni alamayan çok sayıda binaya ilişkin Sayıştay müfettişleri belediye binasında adeta karargah kurarak, bu dosyaları tek tek incelemeye almıştı.

Bu incelemede;

137 ayrı dosyanın bulunduğu konuşulurken, plan değişiklikleri, fazlalıklar ve emsal artışları konusunda tutulan raporların da yavaş yavaş Ankara’ya ulaşmaya başladığı belirtiliyor.

Nilüfer’de;
“Denetimsizlik”, “görmezden gelme” ve bir takım “çıkar ilişkileri” nedeniyle kentin ve belediyenin tam göbeğinde duran bu inşaat krizi, oluşan ve milyarları bulan kent rantının, kamu için kullanılmadığına da işaret ediyor.

Kulağımıza gelenler;
Belediyede Başkan Özdemir’in sağ kollarından biri olarak nitelendirilen inşaatçı belediye meclis üyesi Neşe Özçelik’in, iki taraf arasında bir çözüm yolu aradığı ancak ilgili yasalara takıldığı yönünde.

Bu arada;

Belediye Meclisi’nde grubu bulunan AK Parti ve MHP’nin de, Nilüfer Belediyesi’nin CHP’li yönetimini bir çıkmaz içinde bırakan söz konusu onlarca inşaata dair atılacak adımları dikkatle izlediğini ve özellikle mali söylentilere dair kulaklarını her iki tarafa yönelik de açtıklarını belirtelim.

Belediye binasını adeta aşındıran ve Başkan Şadi Özdemir’le görüşmek isteyen ancak görüşemeyen müteahhit firmaların sahibi ve yöneticileri de gözlerini yavaş yavaş Ankara’ya CHP Genel Merkezi’ne çevirmeye başladılar.

Söz konusu krizin giderek büyüyebileceği ve müfettiş raporları doğrultusunda başka bir eksene kayabileceği de yine konuşulanlar arasında.

Bu arada;
Bir not daha iletelim.

Başkan Şadi Özdemir’in, önce Valilik’e ardından da Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak kendisine polis koruması istediği bilgisini de paylaşmış olalım.