İstanbul;
Uzun yıllar AK Partili başkanlar tarafından yönetildiği için, muhalefet partileri için bağlantısız bir kent durumundaydı.
Öyle ki;
Özellikle son dönemde, arada sadece deniz bulunan İstanbul’la tek bağ, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan BUDO deniz otobüsleriydi.
Gerçi;
Yenilenen İstanbul seçiminin üzerinden, çok denebilecek bir süre geçti ama Bursa’da belediye sayısını 31 Mart seçiminde artıran CHP, yeni yeni ikili işbirliği girişimlerine başladı.
Bu yönde;
Salı akşamı İstanbul’da çok özel bir görüşme vardı.
Büyükşehir Belediyesi sosyal tesislerinde gerçekleştirilen görüşmeye Bursa heyeti kalabalık gitti.
CHP İl Başkanı İsmet Karaca,
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem,
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz,
Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan,
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuğu oldular.
Görüşmede;
CHP’nin Parti Meclisi üyesi Gökhan Günaydın da hazır bulundu.
Tabi;
Bu buluşmanın bir benzeri daha önce İstanbul’da gerçekleştirilmiş ancak biraz da tanışma babında olmuştu.
Bu kez;
Bursalı belediye başkanları, yanlarına teknik kadrosunu da aldı ve Türkiye’nin en büyük kentinin belediye başkanıyla bu kez bir masa etrafında, teknik konular görüşülerek gerçekleştirildi.
İBB ile Bursa’daki ilçe belediyeleri arasında yürütülmesi planlanan işbirliği projeleri aktarıldı Başkan İmamoğlu’na.
Yine;
Kulağımıza geldiği kadarıyla, birlikte sürdürülecek tüm işbirliği faaliyetlerinin, kurumsal bir yapı altında toplanması amacıyla, Marmara’ya kıyısı olan belediyeler olarak yeni bir birlik kurulması için de karar alındı.
Duyduğumuz kadarıyla;
Yeni kurulacak bu birlik, sağlık , finans, inşaat, ulaşım, turizm, eğitim, kültür sanat, tarım ve çevre başlıklarında çalışacak.
Amaç ise;
Kentlerin yaşam kalitesinin artırılması.
Mesela;
İzmit Belediyesi ile İBB arasında, belediye iştiraki KİPTAŞ aracılığıyla, İzmit’e yaptırılan 143 konutun bir benzeri deprem tehlikesi altındaki Gemlik’te uygulanacak, planlamaya göre.
Kentsel dönüşüm sistemine KİPTAŞ da yardımcı olacak.
Yine;
Nilüfer’in, Hasanağa’da yetiştirilen ünlü enginarları, İstanbul Kadıköy’de İBB tarafından kurulan Salı Pazarı’nda kooperatif aracılığıyla direkt halka satılacak.
Keza;
Mudanya ve Gemlik’in zeytin ve zeytinyağı da, aynı şekilde İBB kooperatifi aracılığıyla yine direkt halka satılacak, üretici de kazanacak, tüketici de.
Henüz net değil ama;
Belki İstanbul ile Bursa kıyıları arasında bir deniz taksi projesi bile masada.
Ve turizm tabi.
İstanbullular’ın Bursa’ya yapacağı tarihi ve turistik ziyaretlerin planlaması da masada karar bekleyen konular arasında.
Bu sayede ilçe farkı gözetmeksizin Bursa esnafına bir destek olma düşüncesi de planlananlar arasında.
Görünen;
CHP’li başkanların ve yöneticilerinin bu işi sıkı tutup, birliği kurup bir an önce hayata geçirilmesi yönünde.
Bu arada;
Bursa’da da ciddi bir sempatizanı bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Bursa’ya bir dizi program dahilinde getirilmesi de kulağımıza gelenler arasındaydı.
Bu programda hem ilçe ziyaretleri, partililerle buluşma, esnaf buluşmaları ve de belki bir nokta mitingi de olması düşünülüyor ki, muhtemelen bu program, bahsedilen birliğin kurulması sonrasında olacak.