Pandemi dönemi haricinde…

Dile kolay tam 61 yıldır aralıksız süren bir Bursa geleneği, Uluslararası Bursa Festivali.

Bu sene de;

5 Temmuz’da başlayıp 31 Temmuz arasında 62.’si gerçekleştirilecek ve Bursalılar yine sanat ve kültür dolu 1 ay yaşayacaklar.

Bu sabah;

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yeni dönemin festival programını tanıttı.

Yanında;
Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Başkanı Metin Atış, Genel Sekreter Fehim Ferik ve belediyenin sosyal İşler Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala da vardı.

Program açıklanınca gördük.

Bu sene 62.’si gerçekleştirilen festivalin, önemli farklılıkları var.

İktidar partisince;

“CHP zihniyeti” diyerek eleştirilen CHP’li kadrolar, adeta sanatseverler için nokta atışı tercihler yapmışlar.

Öyle ki;

Toplumun her kesimini kucaklayan ve ayrı ayrı hayran kitleleri olan sanatçı ve gruplarla anlaşmışlar festival için.

Programın detaylarını;

Haber sitemiz koza24.com’un https://www.koza24.com/bursa-festivaline-yildiz-yagacak linkini tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Festival;

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda Siudy Garrido Topluluğu ve Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın ortak konseri ile başlayacak.

Sonrasında da;

Bursa Festivali’ne daha önce hiç çağırılmamış isimlerin yanı sıra her kesimi kucaklayacak sanatçılar sahne alacak.

Programı gördüğümüzde;

Bursa’da 2004 yılından beri AK Partili Belediyelerce Vakıf üzerinden organize edilen Uluslararası Bursa Festivali’nin içeriğinin fazlasıyla değiştiğini gördük.

Bilet fiyatları da 100 liradan başlıyor, 900 liraya kadar değişiyor.

Üstelik;
Eskiden olduğu gibi siyasilere “beleş bilet” olmayacak artık.

Halen;
Açıkhava Tiyatrosu’nda özel firmalarca düzenlenen konserlerde sahne alan sanatçıları izlemek için bilet fiyatlarının ortalama 2500 lira olduğu hesap edilirse, bu fiyatların fazlasıyla uygun olduğu görülüyor.

Nitekim;
Geçenlerde Bursa Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen Ajda Pekkan konserinde bilet fiyatları böyleydi.

Üstelik;

Böylesine zengin bir festival programının maliyetinin yüzde 70’lik oranı da sponsor firmalar tarafından karşılanıyor.

Dahası;
bu takvim içerisinde 7 Temmuz-12 Temmuz arası da ilçeleri de kapsayacak şekilde Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması gerçekleştirilecek ki, tam 23 ülkenin ekipleri Bursa’yı kucaklayacaklar.

Hatırlanacaktır;

Bu Uluslararası Bursa Festivali, geçen yıl bazı akıl dışı uygulamalara sahne olmuş, hatta ulusal medyanın bile malzemesi haline gelmişti.

Dönemin Valisi;

Açıkhava Tiyatrosu’nda binlerce Bursalı varken, “fazla ses geliyor” diye, kolluk kuvvetlerine talimat vermiş ve sahnede sanatçılar varken, konserin sesi kıstırılmıştı.

Yanı sıra;

Geçen sene yine AK Partili Büyükşehir Belediyesi yönetiminde, sanatçı konseri iptalleri yaşanmıştı.

Bursa kamuoyuna;
Açıklanan festival programında bulunan bazı sanatçılar, Ankara’dan gelen talimat nedeniyle siyasi gerekçelerle festival programından –duyuru yapılmasına rağmen- çıkarılmıştı.

Hatırladığımız kadarıyla;

Kamuoyuna Bursa Festivali’nde sahne alacağı duyurulan Melike Şahin, sırf siyasi nedenlerle sonradan konser programından çıkarılmıştı.

Ardından da;

Yine Bursa kamuoyuna duyurulan bir başka isim olan Hüseyin Turan konseri de iptal edilmiş, Bursa Festivali’nde yer almaması sağlanmıştı.

Başkan Bozbey’i bu sabah fazlasıyla neşeli gördük.

Nitekim;
Konu, biraz da Nilüfer Belediyesi’nden kalma uzmanlık alanı olan kültür ve sanata giriyordu.

Ekibine bu sene tüm Bursa’yı kucaklayacak ve etkinlikleriyle Bursa dışında da ses getirecek bir festival programı hazırlaması talimatını veren Başkan Bozbey’in, günümüz dünyasında “Dünya şehirlerinin artık imar yönünden değil, kültür ve sanat hareketliliği ile öne çıktığını” söylemesi önemliydi.

Bu nedenle de;
Bursa’da bu kez her yaşa ve her kesime hitap edecek bir program hazırladıklarını, bu sene 36.’sı düzenlenecek Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nın da bu kez tüm Bursa’yı kucaklayacağını söyledi.

Buluşmada;
Başkan Bozbey’in bir de müjdesi vardı.

Bursa’da yetişen pek çok değerli sanatçının, eserleriyle Türkiye’ye mal olmasına rağmen Bursalılar tarafından yeterince tanınmadığını söyleyen Bozbey’in, “Yakında bu yönde de bir çalışmamız olacak” demesi, yıllardır arzulanan ama bazı siyasi nedenlere de takılan bir uygulamaydı.

Görebildiğimiz kadarıyla;

31 Mart seçimlerinden sonra başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Bursa’da pek çok belediye yönetimi değişince, kültürel ve sanatsal aktiviteler ile uygulamaları da değişmeye başladı.

Henüz sürpriz ama…
Yakın bir zamanda Bursa’da Bursaspor’un maçlarını oynadığı Atatürk Stadı’nda on binlerce Bursalının katıldığı belediye etkinlikleri görülürse şaşırmamak gerekiyor.