Hamitler Çöplüğü’nden;

Yükselen yoğun pis kokuya ilişkin dünkü yazımız üzerine o kadar çok telefon ve elektronik posta aldık ki şikayetlere hak vermemek mümkün değildi.

En başta;

Hamitler, Geçit, Bağlarbaşı, Fatih Sultan Mehmet, Balat, Yenibağlar, 1050 Konutlar, Emek, Yunuseli, Hürriyet, Adalet, Ovaakça, Doğanköy, Fethiye, Adnan Menderes , Güneştepe, Akpınar, Yenikent ve Yunuseli Mahalleleri’nde yaşayan ve zaman zaman da Özlüce ile 23 Nisan Mahalleleri’ne ulaşan ve yaklaşık 400 bini aşkın insanı inanılmaz bunaltan yoğun pis kokunun kaynağı anlaşıldı.

Eksik olmasın.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in basın danışmanı Harun Karanfilci bir bilgi notu gönderdi.

Böylece;

Bizim de anlayamadığımız bu pis kokuların neden bu denli yüksek hissedildiğini de öğrenmiş olduk.

Normalde;

İlçelerin çöplerinin de döküldüğü Hamitler’deki bu Katı Atık Depolama Alanı’nda oluşan koku, yangın ve beraberindeki patlama riskinin azaltılması için 3 aylık periyotlarla çöp gazı toplama sisteminin oluşturulması gerekiyormuş.

Ancak;

Geçmiş Büyükşehir Belediyesi yönetimi döneminde bu işlem yapılmamış ve uzun süredir yapılmayan bu çalışma nedeniyle Hamitler Çöplüğü, deyim yerindeyse bir saatli bombaya dönüşmüş.

Bunun üzerine;
Başkan Mustafa Bozbey’in talimatıyla 31 Mayıs’ta, çöplükte biriken metan gazının çıkarılması için deşarj hat çalışmaları başlamış ki önce, çöplüğün biriken gazdan dolayı patlamaması ve rahatlatılması sağlanmış.

Edindiğimiz bilgiye göre;

Uzun süredir yapılmayan bu borulama çalışmaları nedeniyle sahada biriken metan gazı yoğun bir şekilde dışarıya doğal olarak çıkmaya başlamış ki, Bursa’nın neredeyse 15 mahallesinde hissedilen bu ağır ve yoğun kokunun nedeni buymuş.

Daha doğrusu;

Bu ağır kokunun bu denli yüksek hale gelmesinin sebebi buymuş.

Yine aktarılana göre;

Çöplükte biriken metan gazının patlamaması ve şehir için büyük bir tehlike oluşturmaması için her biri 8 metre derinliğinde ve 130 metre uzunluğunda 7 deşarj ve toplama hattı planlanmış ki bu hat çalışmaları, 24 saat esaslı yoğun mesai ile büyük oranda ilerlemiş.

Bu sayede;

Karbondioksit gazına oranla 21 kat daha etkili olan metan gazının etkisi azaltılırken, vakumlama yöntemiyle toplanan bu gazın toplanarak yakılması suretiyle 47.000 konutun enerji ihtiyacını karşılayacak elektrik üretimi gerçekleştiriliyormuş.

Yine;

Aktarılana göre Büyükşehir Belediyesi ekipleri Mayıs ayından beri Hamitler’deki çöplüğe adeta teknik bir kamp kurmuş.

Söylenen netti.

Eğer ki;

Çöplükte biriken metan gazının ağır kokusuna ve patlama tehlikesine karşı, yılda 3’er aylık periyotlarla yapılması gereken bu çalışma geçen dönemde yapılmış olsaydı, bugün belki onbinlerce Bursalı bu ağır kokudan bu kadar derinden etkilenmiyor olacaktı.

Anladığımıza göre;

Bu tahliye borularının döşenebilmesi için çöplüğün kazılması ve bu borulama çalışmaları nedeniyle normalinden çok fazla olarak dışarıya çıkan metan gazı, şehri büyük bir koku altında bırakmış ancak bu çalışma ile belki de yaşanabilecek büyük bir gaz patlamasının da önüne geçilmiş.

Konuya ilişkin;
Başkan Bozbey’in talimatı ile 24 saat esaslı mesai ile yürütülen bu borulama çalışmalarının sona ermesiyle bu yoğun ve pis koku da artık duyulmayacak olacak ki, bu bilgiyi de paylaşmış olalım.

Bu arada;

Yine Başkan Bozbey’in talimatıyla, bölgenin kısa bir süre sonra bir Botanik Park’a dönüştürüleceği ve bölgenin çehresinin tamamen değişeceği notunu da aktarmış olalım.