Dün akşam saatlerinde;
Ankara dönüşünde telefonla görüştüğümüzde hayli heyecanlıydı Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş.
Başkent’e;
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Kongresi’ne gitmişti.
Malum;
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “iktidarın yolu her zaman kadınlardan geçer” diye altını çizdiği kongrede Genel Başkanlığı Düzce Milletvekili Ayşe Keşir seçildi.
Keşir’in;
50 kişilik Merkez Karar Yönetim Kurulu listesinde de Bursa’dan bir isim olan Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç yer aldı.
Bu kongrede lideri Erdoğan’la selamlaşan ve selam alan Alinur Aktaş, kongreden hemen sonra daha önce randevu aldığı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la görüşmeye elinde kalın bir klasörle gitti.
Görüşmenin ilk konusu;
İznik Gölü’nün dibinde yer alan ve 740 depremiyle sular altına gömülen 1500 yıllık bazilika’ya ilişkindi.
Başkan Aktaş;
2015 yılında hava araştırmaları sırasında tesadüfen bulunan ve 2015’in en önemli keşifleri arasında gösterilen bu tarihi yapıya ilişkin önce bir sunum yaptı Bakan Ersoy’a.
Bu sunum Bakan Ersoy’u da heyecanlandı.
Keza bazilika’nın tarihi hayli eski.
Roma İmparatorluğu döneminde 313 yılında Milano Fermanı ile Hristiyanlık serbest bırakılıyor.
Fakat, fermandan önce yani Hristiyanlığın yasak olduğu yıllarda henüz 16 yaşında bir Aziz olan Neophytos, Romalı bir asker tarafından İznik Gölü kıyısında öldürülüyor.
Antik kaynaklara göre de;
Aziz Neophytos’un sevenleri ve Hristiyan alemi, onun adına İznik Gölü’nün yakınında bu bazilikayı inşa ediyor.
Ki;
Bu bazilika da asırlar sonra ancak 2015 yılında tesadüfen bulunuyor.
İşte şimdi;
Hristiyan dünyasını da ayağa kaldıran bu tesadüf buluş, 1500 yılın sonrasında ziyarete açılıyor.
Başkan Alinur Aktaş, uzunca bir süredir bu yapının, Bursa’nın tanıtımı için büyük keşif olduğunu söylüyor ve bir an önce ziyarete açılması için bürokratik çalışmalar yürütüyordu.
Şimdi artık sona gelindi.
Keza;
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu görüşmede Başkan Aktaş’ın sunumundan çok etkilendi ve ekibine de bazilikanın sualtı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi çalışmalarının hızlandırılması talimatını verdi.
Planlamaya göre;
Yakın bir zamanda söz konusu tarihi yapı, bölgeye kurulacak bir seyir terası ile ziyaretçilere açılacak.
Bir yüzen iskelenin bulunacağı çalışmada, bir mini müze ve kır bahçesi de inşa edilerek, ziyaretçilerin rahat edebilmesi sağlanacak.
Ek bir ödeneğin çıkarılması talimatını veren Bakan Ersoy da, Başkan Aktaş’ın çalışmalara nezaret etmesini ve bir an önce bölgenin ziyaretçilere açılmasını istediğini söyledi.
Görüşmede;
Aralarında Osmangazi, Orhangazi ve Muradiye türbeleri de gündeme geldi.
Bursa’daki türbe ve külliyelerin bakımı, temizliği ve güvenliği Büyükşehir Belediyesi’nce sağlanan bu önemli yapılar, yapılan görüşme uyarınca Bakanlık bünyesine alındı.
Yine;
Büyükşehir Belediye başkanı Alinur Aktaş’ın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la yaptığı görüşmede bir nihai karar da Türk Dünyası Kültür Başkenti çalışmaları için alındı.
Her yıl TÜRKSOY tarafından belirlenen ve Türk dünyasından bir şehrin ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyon olan Türk Dünyası Kültür Başkenti’ne, 2022 yılında Bursa’nın da aday gösterilmesine karar verildi.
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı olan TÜRKSOY, tarihi ve kültürel mirası bulunan Türk şehirlerini her yıl onore ederek, sadece Türk dünyasında değil, dünya genelinde de tanıtımını yapıyor.
Bu “Başkent” ödülünü almak büyük bir iş.
Mesela;
Ermenistan işgalinden kurtarılan Azerbaycan’ın Şuşa şehri de, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti için konseye önerilen şehirlerden sadece biri.
Bursa;
Tarihi ve kültürel mirası ile kriterlere uyduğu gibi bürokratik altyapısıyla da, 2022 için yüksek öncelikli adaylardan biri konumunda.
Bu yıl Özbekistan’da olan bu buluşmanın seneye Türkiye’de, Bursa’da yapılabilmesi, şehrin uluslararası tanıtımı için büyük önem taşıyor.
Bildiğimiz kadarıyla Kahramanmaraş ve Ankara da, 2022 buluşması için aday şehirlerden biri.
Uluslararası alanda büyük bir buluşmanın yaşandığı bu organizyona Başkan Aktaş, geçen yıldan beri büyük önem veriyordu.
Konuştuğumuzda;
Her yönüyle büyük değerleri olan Bursa’nın, 2022 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçilmesi halinde şehirde yaşanabilecek uluslararası hareketlilikten bahsetti ki, heyecanı sesine de yansıyordu.
“Eminim ki Bursa’daki çalışmalarımızı Ankara’da görüyor ve destekliyor. Temennimiz o ki, 2022’de Bursamız’ın adını Türk Dünyası’na ve dünya kamuoyuna gurur duyarak yazdıracağız” diyen Başkan Aktaş, Ankara ziyaretinden elinin dolu dönüyor olmasından hayli mutluydu.