Ne yazık ki…
Türkiye demokrasisi;
Askeri darbelerden, vesayetlerden ve e-bildirilerden çok yara aldı.
Örneğin;
Üzerinden 60 yıl geçse de, dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve arkadaşlarının asılarak idam edilmesi hala kara bir leke olarak duruyor Türk demokrasi tarihinde.
İstanbul’a;
En yakın adalardan biri olan Yassıada’da kurulan askeri vesayetli mahkemede tam 9 ay 27 gün süren yargılamalar sonucu Demokrat Partili isimlerin cezalandırılmaları ve bazılarının idam kararlarının verilmesi nedeniyle Yassıada adı Türk insanında hep kötü anılır, hep acıyla anılır.
Malum;
Bu küçük ada, yapılan tadilatlar ve iyileştirmeler ile yıllar sonra bir müzeye dönüştürüldü ve adı da darbenin adının silinmesi için Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirildi.
İçi ise;
Dönemin yargılama şartlarının yaşatıldığı şekilde dizayn edildi ve o spor salonuna girenlere adeta bir zaman tüneline giriyormuş hissi verildi.
Bundan iki hafta önce;
Menderes’in, şimdi Abdullah Öcalan’ın bulunduğu İmralı Adası’nda idam edilişinin 60. yıldönümüydü.
Aslında;
Bu adanın ve müzenin herkes tarafından görülmesi gerekiyor.
Ancak ada olması nedeniyle malum ulaşım zorlukları var, karadaki müzeler gibi ulaşımı ve ziyareti elbette kolay değil, bu da herkes tarafından pek bilinmiyor.
Menderes’in;
İki hafta önceki ölüm yıldönümü nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve kurmayları aslında pek çok yerel yöneticiye örnek olacak bir uygulama kararı aldı.
Bu uygulamaya da;
İlk kez bugün başladı ve Bursa’da da bir ilke imza attı.
Başkan Aktaş;
Bursa genelindeki 1058 mahalle muhtarına bir davet göndererek kısım kısım her muhtarı Yassıada’ya götürmeye ve insanları yıllar öncesine götürmeye başladı.
Bu amaçla;
Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden olan BUDO deniz otobüsü ile bu sabah pek çok muhtar, Başkan Alinur Aktaş’la birlikte Yassıada’ya hayatlarında ilk kez giriş yaptı.
Başkan Aktaş;
Daha önce buraya adım atmış ve müzeye dönüştürülen o tarihi spor salonunu görmüştü.
Bu nedenle;
Yassıada’daki gezide rehberlik hizmetleri verilirken Başkan Aktaş’ın da yardımı oldu Bursalı muhtarlara ve daha önce kendisine aktarılan tarihi bilgileri muhtarlarla paylaştı.
Geçen yıl;
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndaki müzeye gezenlere aslında bir nevi bilinç yüklemesi yapılıyor.
Türk demokrasi tarihinin aldığı en ağır yaralardan biri, 60 ihtilali ve sonrasındaki sıradan savma yargılamalarla, müzeyi gezenlere anlatılıyor.
Bu müze;
Ne yazık ki Türk demokrasi tarihinin utanç vesikalarından birinin, balmumundan yapılmış tutuklu siyasetçi, memur, asker ve yargıçlarıyla günümüze aktarılıyor.
Kanaatimizce;
Başkan Alinur Aktaş çok iyi bir iş yapıyor ve tarihimizdeki kara lekeyi, insanlara gösteriyor, anlatıyor.
Dahası;
Bu gezi sıradan bir turistik gezi olmaktan öte, Türkiye’nin hangi noktalardan nerelere geldiğini gösteren de bir belge gibi duruyor.
Bildiğimiz kadarıyla;
Başkan Aktaş, Bursa’nın tüm muhtarlarını Yassıada’ya götürmenin ötesinde, Bursalı sivil toplum kuruluşu yöneticilerini de bu adaya götürüp bir nevi ev sahipliği yapacak hala kanayan bir yaranın acılarını gösterecek Bursalılar’a.
Yine;
Mudanya’dan başlayıp Yassıada’ya uzanan deniz yolculuğunda, Başkan Aktaş’la muhtarların semt sorunları ve çözüm önerileri üzerine yaptıkları bilgi alışverişleri de, ortak akıl ve yönetim açısından olumlu bir etki yaratıyor ki, bu interaktif buluşmalar Bursa yararına oluyor.