Endişelenmemek elde değil.
Hele ki;
Prof. Dr. Naci Görür’ün geçenlerde yaptığı “Kumburgaz ya da Adalar fayının kırılmasını bekliyoruz, yerkabuğunda oynamalar var. Kırılacak olursa depremin büyüklüğü 7.2 ile 7.6 arasında olur” açıklamasından sonra.
Ki;
Üç gün önce de Mudanya merkezli yaşanan ve korkuya neden olan deprem, herkesin endişelerini artırmaya başladı.
Bu yönde;
Bursa’da da deyim yerindeyse bas bas bağıran, binaların gözden geçirilmesini isteyen bir kişi var.
O da;
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık.
Işık’ın;
Bursa’nın geleceğine dair bilimsel önerileri ve fikirleri var.
Özellikle de binaların dönüşümüyle ilgili.
Işık;
Geçenlerde Genel Merkez’in görevlendirmesiyle, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı İstanbul’daki “Deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm şurası”ndaydı.
Bugün de;
Medya ofisimizde konuğumuz olup, hem gözlemlerini anlattı hem de Bursa’da yapılması gerekenleri.
Konuya;
Naci Görür’den girip “Allah korusun ama Marmara’da böyle 7 ve üzerinde bir deprem olsa Bursa’nın yarısı gider” deyip girince iyice endişelendik haliyle.
Sonra da;
“Deprem öldürmez, yapılar öldürür, kurtuluş bilimde” deyip, uzmanlığındaki konuları anlattı.
Bursa genelinde 400 bine yakın konutun hayli sıkıntılı olduğunu söyleyen Işık’ın bir tespiti ilginçti.
Vatandaşın;
Binalarının riskini ölçmeye yönelik sıcak bakmadığını anlatan Işık, bunun sebebinin de olası ev satışlarında yaşanabilecek “sıkıntılı bina” raporu olduğunu ama buna rağmen insanların riskli binalarda oturmaya devam ettiğini söyledi.
Serkan Işık’ın;
Bir başka tespiti de olası deprem sonrasına yönelikti.
Bursa’da bir deprem eylem planı olmadığını, deprem sonrasında kimlerin hangi kurumların ne yapacağının vatandaş tarafından bilinmediğini belirten Işık’a göre, deprem riski altındaki Bursa’nın ilk gündeminin bu olması gerekiyor.
Olası bir depremde;
Bursa’nın tahliye planının, barınma, yeme/içme ve haberleşme planlarının artık yapılması gerektiğini söyleyen Işık, bunları anlatırken “Koca şehir tek arterden gidiyor, bu arter tıkandığında yardımlar nasıl olacak” diye de sordu.
Peki;
Deprem olmadan alınabilecek önlemler var mı?
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık’a göre şehir içinin bir an önce boşaltılarak kamu arazilerinde gerçekleştirilecek yeni uydu kentlerle yeni toplu binaların inşası gerekiyor.
Artık;
Zaman kaybetmeden şehir merkezindeki binaların mutlaka taşınarak yeni yerlerine taşınması gerektiğini, bazı bölgelerde de yerinde kentsel dönüşümlerin yapılması gerektiğini belirten Işık şunu da hatırlattı.
“Deprem” dedi “Haber vermeyecek, geliyorum diye. Bizi amansız yakalayacak ki, Bursa’da 6 büyüklüğündeki bir deprem bile şehirde taş üzerinde taş bırakmaz”
Hatırlanacaktır.
10 ili yerle bir eden depremde, Gaziantep Nurdağı’nda koordinatör Vali olarak görev yapmıştı, Bursa’nın yeni Valisi Mahmut Demirtaş.
Yani bu konuya hassas ve sonrası için de deneyimli bir isim.
Serkan Işık;
Yeni Vali’ye “hayırlı olsun” ziyareti için gittiklerinde bu konuyu da konuştuklarını belirterek, deprem öncesi ve sonrasına yönelik önerilerini de sunduklarını anlattı.
Vali Demirtaş’a;
Devletin, vatandaşların ve müteahhitlerin işini kolaylaştıracak büyük kentsel dönüşüm projelerinin nasıl hayata geçirilebileceğine dair çalışmalarını da sunduklarını söyleyen Işık, Bursa’daki riskli binaların bir an önce tümünün tespit edilip boşaltılmasının, bu işin başlangıcı olduğunu da anlattı.
Açıkçası;
Aynı zamanda yerel yönetim uzmanı da olan Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık’ın üzerine basa basa anlattığı gibi, Bursa’da bu çok geç kalmış deprem hazırlıklarının artık yapılması gerekiyor ki, iş, siyasi ve idari yönetime kalıyor.