Bursa’da;
Hasat başladığından beri çiftçiler adeta dert küpüydü.

Yenişehir’de biber ve fasülye üreticileri, Mustafakemalpaşa’da kavun ve karpuz üreticileri ile Karacabey’de domates üreticileri tarlada 1.5-2 liraya düşen fiyatlar nedeniyle zarar ettiklerini söylüyorlardı.

Nedense;
Bursalı çiftçilerin bu feryadını iktidar kanadından duyan da olmuyordu, ilgilenen de.

Son olarak;
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mustafakemalpaşa’ya gidip, kavun ve karpuz üreticilerine destek olmak için Tarım AŞ aracılığıyla 100 tonu hemen olmak üzere 700 tonluk bir alım gerçekleştirmiş, çiftçinin yüzü biraz olsun gülmüştü.

Ancak;

Diğer ilçelerdeki üreticilerin Ankara’ya yönelik feryadı ve talebi sürüyordu ki, özellikle AK Parti’nin Bursa yöneticilerinden ve Milletvekilleri’nden bir ses çıkmayınca sonunda eylem kararı almışlardı.

Bu eylem bu sabah yapıldı.

Ulusal televizyonların haber kanallarına da çıkan eylemde, çiftçiler Karacabey’de Bursa-Balıkesir Yolu’nu bu sabah traktörleriyle saatlerce trafiğe kapattılar ve seslerini duyurmak istediler.

Karacabey ve Mustafakemalpaşa’nın Ziraat Odaları yönetimlerinin de katıldığı eylemde, çiftçiler verilen fiyatların zarar derecesinde olduğunu bu nedenle ürünlerinin tarlalarda kaldığını söyleyerek, sabırlarının taştığını gösterdiler.

Şu bir gerçek.

Tarım ve hayvancılıkta uzun süredir bir sıkıntı yaşanıyor.

Bu nedenle de;

Bu sabah Karacabey TİGEM önünde toplanıp, yüzlerce traktörle karayolunu trafiğe kapatan çiftçiler, yaşadıkları soruna dikkat çekmek istediler.

Yüzlerce çiftçinin katıldığı eyleme, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu da katılarak, çiftçinin yanında olduğunu ama sürecin bu noktaya gelinmesine rağmen Ankara’nın bu “feryadı duymadığını” söylediler.

Tarım-Sen sendikasının yöneticilerinin de katıldığı bu geniş çaplı eylem, uzun süredir Bursa’da yaşanmamış ve görülmemişti.

Açtıkları pankartlarla;

“İkinci etap Ankara”  ve “Hükümet istifa” diye bağıran çiftçilerin ısrarla söyledikleri bir şey vardı ki o da “Çiftçilere değil, piyasaya müdahale edin” çağrısıydı.

Açıklamalarında;

Hükümetin yanlış tarım politikalarını eleştiren çiftçiler, fiyatı tarlada 1.5 liraya düşen ürünleri toplayamaz hale geldiklerini de söyleyerek, market ve pazarlarda satılan bu ürünlerinin yüksekliği ile kendi fiyatları arasında uçuruma dikkat çekerek, tarımda bir şeylerin ters gittiğini anlattılar.

Susurluk’tan da;

Çiftçilerin eyleme katıldığı gözlenirken, Jandarma Komutanı ve İl Emniyet Müdürü de, Bursa’da uzun süredir görülmeyen bu geniş çaplı eylem nedeniyle bölgeye gittiler.

İlerleyen saatlerde;

Eylem artık haber kanallarına da ulaşmıştı ki bu kez devreye Bursa Valisi Mahmut Demirtaş girdi.

Ve;

Fabrikaların 3.5 lira olan taahhüt fiyatlarından firesiz alımlara başlanacağı açıklaması geldi.

Ardından da;
Tarım ve Kredi Kooperatifi aracılığı ile 25 bin ton salçalık domates alımı gerçekleştirileceği bilgisi ulaştı alana, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ve AK Parti Milletvekili Refik Özen tarafından.

Bursa;

Türkiye’nin salçalık domates üretiminin yüzde 65’ini sağlayan önemli bir bölge.

Tıpkı;

Türkiye’nin en çok taze fasülye üretiminin yapıldığı  Yenişehir gibi.

Ancak;
Gübre, mazot, fide ve işçilik gibi yüksek girdi maliyetleri nedeniyle çiftçi, ürününü tarladan toplamaya bile imtina ediyor artık.

İşin tuhafı;

Aynı ürünün tarla fiyatı ile pazar ve marketlerdeki fiyatı arasında uçurum var.

Üretici düşük fiyattan mağdur, tüketici de yüksek fiyattan!

Bu işin bir türlü ayarı yapılamadı.

Asıl parayı, üretici ile tüketici arasındakiler kazanıyor.

Fırsatçılar da cabası!

İşte;
Bu sezon da bu durum bilinmesine rağmen bile bile lades yapıldı.

Haftalarca;
Bursalı çiftçilerin sesini hükümet kanadından duyan olmadı.

Sonunda bugün bardak taştı ve Bursa’da yaşananlar Türkiye’ye kötü bir  malzeme oldu ki hemen devreye girildi ve acil alımlar yapılacağının sözleri verildi.

Ne yazık ki;
Ülkenin tarım politikalarında hatalar ve yanlışlar var.

Devlet tarafından bir üretim planlaması da yapılmadığı için ortaya böylesine önemli ve bölgesel sorunlar çıkıyor.

İşin tuhafı;

Bugün Bursa’da Karacabey’de yaşanan böylesine büyük bir eylemin ihalesi isim vermeden yine muhalefete yüklenilmeye çalışıldı.

AK Parti kanadından yapılan bazı açıklamalarda, çiftçilerin tepkilerinin anlayışla karşılandığı belirtilerek isim vermeden CHP ve İYİ Parti’nin Bursa Milletvekilleri eleştirildi.

Dahası…

Açıklamalarda;

Bunu provoke etmek isteyen ve kendilerine siyasi malzeme çıkarmak isteyenlere müsaade edilmemesi gerekiyor” denildi ki, çiftçinin artık sabrını taşıran ve yollara döken bu büyük ayaklanmayı muhalefete bağlamak doğrusu tuhaftı!

Hele ki;

Haftalardır süren bu feryat, AK Parti kurmayları ve dolayısıyla Ankara tarafından görülemezken, artık sabırlar taştığında ortaya çıkmak da ilginçti.