Öyle görünüyor ki;
Televizyon kanallarında şimdiden tartışılmaya başladığına göre mevcut Siyasi Partiler Kanunu ile Seçim Kanunu’nda olası bir değişiklik, tünelin ucunda görünmeye başladı.
Kaldı ki;
AK Parti’nin iç bünyede çalışmalarını tamamladığı komisyonun raporu da hazır.
Mevcut sistemden vazgeçilip, dar bölge seçim sistemine mi geçilecek, yoksa daraltılmış bölge seçim sistemi mi uygulanacak henüz bilinmiyor.
Ancak;
Konuşulanlar, sistemin sadece 30 büyükşehir’de uygulanacağı yönünde.
AK Parti’nin çalışmasında seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 7’e düşürülmesi ve sonradan kurulan parti gruplarına sınırlamalar getirilmesi, milletvekillerinin partilerinden istifası halinde başka partiye geçişlerini zorlaştıracak adımlar da görülüyor.
Bu noktada;
Tartışılan konulardan biri de seçim barajı.
Yüzde 7 fazlasıyla telaffuz ediliyor taslak plana göre ama yüzde 5 de pek yabana atılmıyor.
Bu noktada da gözler küçük partilere çevriliyor.
Nitekim;
Yüksek Seçim Kurulu’nun son olarak Mart 2021’de güncellediği kararında, seçime girmeye hak kazanan partiler arasında küçük partiler dikkat çekiyor.
BBP
DSP
Saadet
TKP
VATAN
Yeniden Refah
Genç Parti
HÜDAPAR
Demokrat Parti
Ve tabi bir de, henüz siyasi tartıda ağırlığı bilinmeyen DEVA ile Gelecek Partisi de var artık.
Malum;
Bugüne değin, özellikle de ittifaksız dönemlerde, gönül verdiği partisinin baraj altında kalacağını öngördüğünden, oyunun heba olmaması açısından kendisine en yakın gördüğü ikinci partisine oy veren ciddi bir seçmen kitlesi vardı.
Yani;
Bir nevi kerhen verilen oylar vardı.
Böyle olunca da genellikle yüzde 1-2 arasında oy alan partiler görülüyordu seçim gecesi.
Şimdi bu durum konuşulur oldu siyasi arenada.
Eğer olur da;
Seçim Kanunu’nda bir değişiklik yapılır ve seçim barajında ifade edilen düşmeler hayata geçirilirse, sayıları 10’u bulan bu baraj altı partilerin seçmen kitlelerinde doğal olarak bir hareketlenme yaşanacak ve bu partilerin yönetimleri, seçmenlerine, kendi partilerine oy atması için yoğun propagandaya girecekler.
Fakat henüz net bir durum yok ortada.
En başta, AK Parti’nin Seçim Kanunu değişikliği taslağına, ittifak ortağı MHP’nin de onay vermesi gerekiyor ki, bu noktada da bahsedilen dar bölge veya daraltılmış bölge seçim sistemleri MHP’nin pek işine yaramıyor.
Bu nedenle de kafalar karışıyor.
Bu nedenle;
Üzerinde tartışmaların başladığı Seçim Kanunu taslağının, şu anda en çok küçük partileri ve seçmenlerini heyecanlandırdığını görüyoruz.