Şu bir gerçek ki;
Bursa’da Afyon’un ismi en çok termal kaplıcaları nedeniyle konuşuluyor.
Bir zamanlar;
Bursa’nın adı kaplıcalarıyla da anılırken, yatırımsızlık, ilgisizlik ve tanıtım eksikliği nedeniyle günümüzde Bursa’nın artık böyle bir sıfatı yok.
Afyon ise;
Bursa’daki bu eksikliği çok iyi değerlendirerek kendi adının önüne “termal kaplıca kenti” ünvanını koymayı başardı.
Nitekim;
Bursa’dan da her yıl binlerce kişi, hem şifa bulmak, hem de tatil yapmak için kendi şehrinden ayrılarak Afyon’a gidiyor.
Bursa’ya sadece 270 kilometre uzaklıkta olan Afyon’un Bursa’da iş dünyasında da tanıtımı için şimdi yeni bir SİAD kuruldu.
Adı, AFSİAD.
Bursa’da yaşayan Afyon kökenli iş insanları olan İlker Duran, Recep Yıldırım, Mine Erkol, Yakup Kayahan, İdris Doğrul, Abdullah Bayrak, Cihat Kuş, Hakan Donmaz ve Bülent Yaşar tarafından kurulan AFSİAD, Bursa’nın en yeni SİAD’larından biri oldu.
Afyon;
Aslında 750 bin nüfusuyla, Türkiye’nin dinamo şehirlerinden biri.
Toplam 380 milyon dolarlık ihracatının 160 milyon doları meşhur Afyon mermerinden sağlanıyor.
Türkiye’nin;
İlaç ve kozmetik ürünlerinin hammaddesi olan haşhaş üretiminde ise tek şehir.
12 ay hizmet veren termal nitelikli çok sayıdaki 5 yıldızlı tesisleriyle önemli oranda yerli turist ağırlıyor, sağlık turizminde de rol model oluyor.
Tabi bir de;
Yine Türkiye’ye örnek olan bir uygulaması var ki o da jeotermal enerji.
Afyonlular, bu jeotermal su ile hem seracılıkta hem de çok sayıda konutun ısıtılmasında da rol model bir şehir.
Mesela;
Bursa, yıllardır jeotermal su ile ısınabilmeyi düşünedursun, Afyon’da binlerce konut, yıllardır zaten bu muhteşem enerjiyi kullanıyor doğalgaz yerine.
Tabi bir de;
Açıkçası biz de yeni öğrendik, Afyon’un yumurtasından da bahsetmek gerekiyor.
Meğerse;
Afyon, yumurta piyasasının belirlendiği şehirmiş.
Yıllık 42 milyon dolarlık yumurta ihracatı ile Türkiye’nin öncü şehri olan Afyon, aslında kendi kendine yeten bir şehir olmanın ötesinde, ihracat fazlası da veren bir şehir.
Bursa’nın;
Yeni SİAD’ı AFSİAD’ın ziyaretimize gelen kurmaylarından İlker Duran, Recep Yıldırım ve Mine Erkol’dan bu bilgileri öğrenirken şaşırmadan da edemedik açıkçası.
Keza;
Çoğu Bursalı’nın yaptığı gibi başka bir bölgeye giderken geçtiğimiz ve mola verdiğimiz bir şehir Afyon ama meğerse ne kadar güçlü ekonomisi olan bir şehirmiş.
AFSİAD yöneticilerinin aktardığına göre TÜİK kayıtları uyarınca Bursa’da 22 bin Afyonlu yaşıyormuş.
Ancak bu sayının artık pek bir artışı beklenmiyor keza, Bursa’da yaşayan Afyon kökenlilerin çocukları Bursa doğumlu oldukları için TÜİK’teki bu oran da artık artmıyor.
Bursa’nın;
Bu yeni SİAD’ının kurucu Başkanı İlker Duran, Bursa iş dünyasında tanınan bir kişi.
İlkom Kozmetik’in sahibi olan ve yıllarca BTSO’da da görev alan iş insanı İlker Duran, Afyon’un bu kendi gücü ile Bursa’nın gücünü birleştirmek için yola çıkmış.
Yola çıkarken sıradan bir iş insanları derneği olarak değil de iki kente ve ülkeye proje sunmayı amaçlayan bir yapı olmayı hedeflediklerini anlatan Duran, iki kenti kardeş kent yapabilmenin yanı sıra ticaret ve sanayi odalarını da kardeş yapmayı planlıyor.
Sohbetimizde;
Dünyada artık ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını, sınırların kalktığını ve yerel kabiliyetlerin ön plana çıktığını anlatan Duran’a göre böylesine büyük global bir yarışta Afyon ve Bursa birlikteliğinin önemli bir sinerji yaratacağına inanıyor.
Bu nedenle de;
Kurdukları AFSİAD’ın iki şehir arasında birleştirici bir rol oynayacağını düşünüyor.
Bir de şunu not düşelim.
Bursa’nın bir hastalığı olan hemşeri derneklerinin her genel ve yerel seçimde anlamsız bir köşe kapma mücadelesinin aksine Bursa’nın bu en yeni sivil toplum kuruluşunun ne siyaset kurumuyla ne de siyasetçisiyle hiçbir bağı yok ki, galiba en güzeli de buydu kuruluş gayesinin.