Pandemi süreci normal hayatımızda olduğu gibi çalışma hayatında da birçok şeyi değiştirdi. Çalışma hayatına getirilen değişiklerden en önemlilerinden biri de fesih yasağı oldu. İşten çıkma yasağı 17 Ocak 2021 yılında sona erecekti. Ancak 30 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre işten çıkarma yasağı bu tarihten itibaren iki ay süre ile uzatıldı. Eğer yeni bir karar açıklanmazsa işten çıkarma yasağı 17 Mart 2021 tarihinde sona erecek. İşverenlerimiz ise yasağa uygun işlem yapmak için fesih yasağının neleri kapsadığını merak ediyor. Peki bu işten çıkma yasağı neleri kapsıyor?
Fesih yasağı ile birlikte, hangi kanuna tabi olursa olsun bütün iş sözleşmelerinin işveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında feshi yasaklandı. Kanun yürürlüğe girdikten sonra işveren ancak işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlarına dayalı olarak fesih yapabilir hale geldi. 23/7/2020 tarihli ve 7252 sayılı kanunla ilgili maddeye birtakım istisnalar getirildi ve işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri dışında da fesih yapılabileceği hükme bağlandı. Getirilen istisnaya göre işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi veya ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi durumları fesih yasağının kapsamı dışına çıkartıldı ve geçerli fesih nedeni oluşturan bu durumlara dayalı olarak işverenin fesih uygulayabileceği belirtildi.
FESİH YASAĞI KAPSAMINDAKİ İŞTEN ÇIKIŞ NEDENLERİ
(Bu kodlarla işten çıkış yapılamayacak)
FESİH YASAĞI DIŞINDA KALAN İŞTEN ÇIKIŞ NEDENLERİ
(Bu kodlarla işten çıkış yapılabilecek)
YASAĞA UYULMAMASININ AĞIR YAPTIRIMLARI VAR
Yukarıda belirtilen istisnalar dışında işçinin iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline bu durumda olan her bir işçi için brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanıyor. Ayrıca kısa çalışma ödeneğinden faydalanılmışsa verilen ödeneklerde geri isteniyor.