Şu bir gerçek ki;

Yeniden Refah Partisi’nin, Cumhur İttifakı’ndan ayrılarak yerel seçime bağımsız girme kararı pek beklenen bir durum değildi.

Nitekim;

Cumhur İttifakı’ndan, İstanbul’da iki ilçenin yanı sıra iki de büyükşehir belediyesi istediği haberleri kamuoyuna yansıyınca, genel kanaat bir seçim anlaşmasının olacağı yönündeydi.

Ne var ki;

AK Parti temsilcileriyle Yeniden Refah’ın temsilcileri arasında yapılan görüşmelerde sonuç alınamayınca durum netleşti ve Fatih Erbakan’ın partisi, seçimlere tek başına girme kararı aldı.

Açıkçası;

Bu karara değin Bursa siyaset dünyasında Yeniden Refah’ın adı pek anılmıyor ve geçmiyordu.

Taa ki;

Partinin Bursa kurmaylarının, Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak AK Parti’nin eski il başkanı Sedat Yalçın’a teklif götürmesi ve Yalçın’ın da iki gün muhasebe yapıp, bu teklifi kabul etmesine kadar.

Kentin sevilen isimlerinden olan Yeminli Mali Müşavir Sedat Yalçın, Milli Görüş geleneğinden gelmiyor olmasına rağmen partilileri tarafından fazlasıyla benimsendi.

Bu benimsenmede de Yalçın’ın şehir dinamiklerinden takdir görüyor olması önemli etken oldu.

Hayli kalabalık bir meslektaş topluluğunun karşısına yeni sıfatıyla ilk çıktığında, Bursalılar’a su fiyatında yüzde 40 indirim sözü vermişti.

Ardından da;

Zaman içerisinde, ucuz ekmek için fırıncılara bedava un temini sözü verdi.

Emeklilere, kentsel dönüşümde inşaat maliyetinin yüzde 25’inin üstlenilmesi sözünü duyurdu.

Öğrencilere ve emeklilere kira yardımı yapılacağını vaat etti.

Genç çiftçilere iş kurma sözü verdi.

Öğrencilere beslenme ve öğrenci ulaşım abonman ücretini yarı yarıya indirme vaadinde bulundu.

Vatandaşların faizsiz ev sahibi olabilmesi için sosyal konut üretileceğini müjdeledi.

Yeniden Refah’ın Büyükşehir adayı Yalçın, adaylığı açıklandığından bu yana her pazartesi günü düzenli basın toplantıları yapıyor.

Bu toplantılarda da farklı konulardaki projelerini tek tek kamuoyuna açıklayıp hem şehrin ihtiyaçlarını dile getiriyor, hem de ortaya bir vizyon koyuyor.

Şu ana kadar dikkat ettiğimiz kadarıyla, tarımdan doğaya, sanayi ve çevre ilişkilerinden kent yönetimine, ulaşım projelerinden, kent imarına, sosyal politikalardan kentin yeni büyüme noktalarına değin ortak bir ifade kullanıyor ki o da “sürdürülebilirlik”

Bugüne değin açıkladığı tüm politikaların sürdürülebilirlik ilkesine göre üretilmesi gerektiğini özellikle anlatan Yalçın’ın Bursalılar’a asıl verdiği mesaj ise “Yeni Bursa”

Bursa’nın pek şehrin gerisinde kaldığını ve kentin her yönüyle rahatlatılması gerektiğini vurgulayan Yalçın’a göre “şehrin ilçeleriyle birlikte yeni bir kalkınma hamlesine girmesi gerekiyor”

Yeniden Refah’ın Büyükşehir adayı Yalçın, her hafta açıkladığı projelerle Bursa’da deyim yerindeyse tek kale maç oynuyor.

Tabi bu durumun sebeplerinden biri de, henüz siyasi rakiplerinin proje lansmanı yapmamış olmaları.

Ancak hakkını vermek gerekiyor ki, Yalçın’ın bugüne değin açıkladığı projelerinin hiçbirine ne bir itiraz geldi ne de gerçekçi bulunmadığı oldu.

Aksine tümü de hem kent dinamiklerinden, hem de kent insanından ilgi gördü.

Ve bugüne değin açıklanan sürdürülebilir politikaların ve projelerin bir başka önemi de, kimden gelirse gelsin tümünün Bursa’nın yarınlarına faydalı olacak olması.