Aslında o bir Bursalı, Mudanyalı.
Ama;
Dışişleri Bakanlığı mensubu olarak yurt içi ve yurt dışında 43 yıl çalıştığı hatta Büyükelçi sıfatıyla vazife de üstlendiği için sürekli Bursa dışındaydı, dolayısıyla adı sıkça telaffuz edilen isimlerden biri değildi.
Taa ki;
2018 yılındaki genel seçimlerde, İYİ Parti’den Bursa 2. bölge listebaşı milletvekili adayı olarak konulana değin listeye.
İşte asıl o zaman tanındı Bursa’da Ahmet Kamil Erozan.
Halen;
İYİ Parti’de Uluslararası İlişkiler’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Erozan, TBMM’de de Anayasa Komisyonu ile Dışişleri Komisyonu’nda görev üstleniyor Bursa Milletvekili olarak.
“Hariciyeci” olarak yurt dışında hassas görevlerde bulunan Erozan, bu nedenle, İYİ Parti Genel Merkezi’nin oluşturduğu “gölge hükümet kabinesi”nde de Dışişleri Bakanı olarak yer alıyor ve özellikle hükümetin dış politikasını çok yakından takip ediyor.
Meral Akşener’in kurmay ekibinden olan Erozan, Bursa’nın yeni dijital medyası koza24.com’un konuğuydu.
Hem “hayırlı olsun”a geldi, hem de yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
Tanıyanlar bilirler.
Erozan, son derece sıcak ve esprili bir siyasetçi.
Taşıdığı sıfatlara rağmen kendini kasmayan, kibirlenmeyen, kendi aracını kendi kullanan, koruma taşımadığı için halkı irite etmeyen doğal bir siyasetçi.
Ziyaretinde de haliyle siyaset konuştuk, ve genel duruma Ankara’dan nasıl bakıldığını sorduk.
Pek çok şey anlattı.
Önce bir gözlem yaptı.
“Çok şey söyleyebilirim ama önce şunu söyleyeyim. Bir sene öncesine sorulmayanlar soruluyor vatandaşlarımız tarafından. Siz gelirseniz ne yapacaksınız soruları bizlere en çok sorulan soruların başında geliyor artık”
Şunu da söyledi:
“Mesela bir sene önce kararsızların oranı da bu kadar yüksek değildi. Şu anda yüzde 17’lere kadar çıktığını görüyoruz kararsız oyların ve sorduğumuzda bu kesime en yakın parti, İYİ Parti görünüyor. Rahatlıkla söyleyebilirim ki iktidar hazırlıklarımızı tamamladık, ne yapacağımızı biliyoruz yakında iş başına geldiğimizde. Şunu da söylemek gerekiyor. Türkiye gerçekten de bir sene öncesine değin olumsuz olarak çok farklı bir durumda”
Erozan’a göre;
CHP ile yürüttükleri ittifak da, geçici bir ittifak değil.
Özellikle, iki liderin de sağlam temellere dayalı dostlukları olduğunu vurguladı sohbetimizde.
Peki ya HDP?
Çok net yanıtladı.
“HDP ile bugün” dedi “Kimse ittifak yapmaz”
Nedenini de söyledi:
“HDP, Demirtaş’ın HDP’si olmaktan çıktı. Parti, tamamıyla dışarıdan yönetilir hale geldi, bunu görüyoruz”
Deneyimli hariciyeci, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun partilerine nasıl bakıyor peki?
İlk olarak şunu söyledi:
“DEVA da, Gelecek Partisi de hükümet karşıtı bir muhalefet partisi. İkisinin oy oranı en az yüzde 5 yapıyor ki, bu partilere puanların tamamı iktidar partisinden gidiyor. Yani bu iki partinin, iktidara en az yüzde 5’lik zararı var”
Erozan’a göre;
Yeni kurulan bu iki partinin, kendilerinin bulunduğu millet ittifakı içinde olma ihtimali de çok yüksek.
Sohbetimizde;
Biraz yürek sızlatan bir tespiti de oldu Ahmet Kamil Erozan’ın.
“Üzülüyoruz” dedi “Maalesef gençlerimizin gözü, gelinen nokta itibariyle yurtdışında. Gençlerimizin çok önemli miktarı bu ülkeden gideceğini söylüyor. Sizler de görüyorsunuz, Tıp Fakültesi mezunları bile artık yurt dışında sürdürmek istiyorlar mesleklerini. Bu nedenle politikalarımız arasında gençlerin durumu çok önemli yer tutuyor”
Üretim eksikliğinin işsizliği beraberinde getirdiğini, işsizliğin de ekonomik bunalımı tetiklediğini anlatan Erozan, devletten sosyal yardım alanların sayısının 9 milyona ulaştığını, bunun büyük bir yara olduğunu söyledi.
Eğitim, sağlık, tarım ve hariciye politikalarının baştan aşağı düzenlenmesine yönelik çalışmalarının hazır olduğunu da anlatan Erozan’ın bir başka tespiti de ”insanların çok mutsuz oluşu”
“Her gittiğimiz yerde bunu açıkça görüyoruz, herkes çok dertli” diyen Erozan’a, son günlerin çok tartışılan Prag Büyükelçisi Egemen Bağış’ın sosyal medyada çokça tartışılan o fotoğrafını da sorduk.
“Bu soruya, siyasetçi olarak eski bir diplomat olarak cevap vereceğim” dedi.
Sonra da şunu söyledi:
“Başta ABD gibi bazı büyük devletler, sistemin içinden gelmeyen siyasi atamalar yapıyorlar eskiden beri. Mesela ülkesinde başarılı olmuş çok başarılı bir fizik mühendisini, büyükelçi olarak atadı ABD yönetimi benim zamanımda. Bunlar olabiliyor ama bu Büyükelçiler’in altına da çok donanımlı, sistemin içinden gelen 2 numaralar yerleştiriliyor.
Bizde de eski milletvekillerinin yer aldığı 25 dolayında siyasi atama var büyükelçiliklerimize. Bu atamalar tamam yapıldı ama konularla ve sorunlarla direkt kendileri ilgilendikleri için hata üzerine hata yapıyorlar dış politikada ve sistemi yavaşlatıyorlar, bu çok yanlış bir şey”
Tabi;
Sohbetimizde Bursa da vardı Erozan’la.
Belediyelerden siyasete, yatırımlardan kent halkına değin pek çok konuyu da konuştuk.
İttifakın adayı Mustafa Bozbey de vardı sohbet konularında.
Bu kararla ilgili de “İyinin tüm harflerinin büyük olduğu iyi (İYİ) gelişmeler olacak yakında Bursamız için” dedi.