Korkmamak elde değil.
Adana’da yaşanan son deprem korku yarattı.
Malatya’da meydana gelen son deprem de öyle.
“Orada olmaz” denilen Konya bile sallanır oldu.
Yer sarsıntılarına bakılırsa Marmara Denizi’nde de depremler yaşanıyor.
Bursa için en korkulan yer de kentin sahil şeridi olan Gemlik ve Mudanya hattı.
Keza;
Mustafakemalpaşa ve Karacabey’den şehre uzanan fay hattı da endişe veriyor.
Geçenlerde…
Ünlü akademisyen Prof. Dr. Celal Şengör’ün, İstanbul’dan taşınma kararı da bu endişeleri körükler oldu.
Hele ki;
Şengör’ün sözleri çok ürkütücüydü.
Şengör’e göre;
Olası İstanbul depreminde mega şehir kaosa teslim olacak.
Ana arterler kapanacak, hayatta olanlar da hareket etmekte güçlük çekecek.
Sözleri şöyleydi Prof. Dr. Celal Şengör’ün:
“Elbette ki tüm İstanbul yerle bir olmayacak ama 70 bini aşkın bina yıkılacak, kurtarma çalışmaları için sokaklara girilemeyecek, kente giren ve çıkan yolların önemli bir bölümü kullanılamaz hale gelecek, ortaya çıkacak kaos ortamında sağ kalanlar da günlerce belki haftalarca bloke olacak…”
Gerçi;
Kamu kurumlarının mutlaka düşüncesindedir ama…
Bu noktada;
Bursalı iş insanı İbrahim Alagöz’den, kamuya da yardımcı olması çok muhtemel bir öneri geldi.
Aradığında hemen kalemi kağıdı elimize aldık, başladık not almaya.
Alagöz;
İYİ Parti’nin kuruluşunda görev alan, Genel Merkez’de Strateji ve Propaganda’dan sorumlu başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştu.
Halen de Meral Akşener’in danışmanı olarak Ankara’da görev yapan İbrahim Alagöz, olası Marmara depremine yönelik fazlasıyla önemli notlar aktardı.
Bir süre önce;
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir grup hoca ile temasa geçerek, olası deprem sonrasına yönelik eylem planları üzerine çalıştıklarını anlatan Alagöz, Bursa’yı da ilgilendirecek şekilde bir plandan bahsetti ki, bu plan özellikle dikkatimizi çekti.
Bursalı olması sebebiyle, Bursa’nın da deprem tehlikesi içinde olduğunu iyi bilen ama Bursa’da deprem sonrasına yönelik bir deprem eylem planının hala olmayışını vahim bir durum olarak niteleyen Alagöz’ün söylediği şuydu:
“Yaptığımız ön hazırlık çalışmasında şöyle bir durum geldi önümüze.
Ne yazık ki olası büyük İstanbul depreminde gerçekten de bir kaos yaşanacak.
Muhtemelen şehire giriş ve çıkışlarda büyük sorunlar olacak ki, normalde bile zaten İstanbul’a giriş ve çıkış saatler alıyor.
Köprülerin, geçitlerin yıkıldığını düşünün, bir de binlerce araç var ki, şehire giriş gerçekten mümkün olmayabilir”
İTÜ’den;
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden bir grup hoca ile birlikte yaptıkları özel çalışmadan çıkardıkları sonuç şuydu:
“Şehirlerden tahliye planı yapılmalı ve bu denizden olmalı…”
Alagöz’e göre;
Olası deprem sonrasında İstanbul’dan çıkış kolay olmayacağı için denizden büyük bir tahliye planı hayata geçirilmeli ki, yardımlar da karadan değil, denizden yapılabilmeli mega kente.
Yine;
İbrahim Alagöz’e göre çalışmalarının Bursa ayağında da benzer planlar yapılmalı.
Keza;
Kendi şehri Bursa’nın da ana arter sıkıntısı olduğunu ve Görükle’den Kestel’e kadar giden asıl arterin kapanması veya yolun çökmesi halinde Bursa’nın kilitlenebileceğini anlatan Alagöz, Bursa’nın körfez bölgesine mutlaka bir yardım ve tahliye merkezi kurulması gerektiğini anlattı.
Bugün deprem bölgelerine giden yardım ve kurtarma ekiplerinin önemli oranının İstanbul’dan gittiğini, İstanbul’un da depremde zarar görmesi halinde kente az ekip gidip gelebileceğini anlatan Alagöz, Bursa’nın olası depreme karşı Mudanya ve Gemlik bölgelerinde yola yakın güzergahlarda bu merkezlerin şimdiden kurulması gerektiğine dair fikirlerini paylaştı.
Aralarında Bursa’nın da bulunduğu büyük şehirlerde olası büyük depreme karşı risk senaryolarının hazırlanarak, insan hayatına yönelik akılcı projelerin şimdiden hazırlanması gerektiğini anlatan İbrahim Alagöz, siyasi parti ayrımı olmaksızın tüm fikirlerin şehir yöneticilerince eylem planı olarak hayata geçirilmesi gerektiğini anlattı.
Sohbetimizde;
Bir taraftan notlar alırken, açıkçası denizden yürütülebilecek bu tahliye ve yardım planını fazlasıyla etkileyici ve önemli bulduk.
14 Mayıs seçimlerinde İYİ Parti’den Bursa 2. bölgeden 2. sıra milletvekili adayı olan Genel Başkan danışmanı İbrahim Alagöz’ün bu özel deprem çalışmasının dikkate alınmasında fayda var.