Beklendiği ve tahmin edildiği gibi oldu.

Setbaşı’ndaki Mithatpaşa Ortaokulu’nun Müdürü’nün absürd yazılı emri sayesinde, Bursa, bugün Türkiye’nin gündemine oturdu.

Gazeteler, internet siteleri ve sosyal medya, Bursa’daki bu okulda yaşanan olayı yazıyor, çiziyor, yorumluyor.

Okul öğretmenlerine önce sözlü emir verip okuldaki kız ve erkek öğrencilerin ayrı oturtulmasını isteyen ama öğretmenlerin tepkisi nedeniyle bu emri yazılıya döken Okul Müdürü Haydar Akın, İl Milli eğitim Müdürlüğü daha inceleme aşamasındayken bu işi beklemeyen Bakanlık tarafından görevden alındı biliyorsunuz.

Konuyu bugün biraz daha detaylandırdık.

Sorduk, soruşturduk.

Bu Okul Müdürü, daha önce görev yaptığı Dürdane İlkokulu’nda geçirdiği bir soruşturma sonrası görevlendirilmiş Mithatpaşa Ortaokulu’na.

Aktarıldığına göre de;

Hükümete yakın eğitim sendikası olan Eğitim Bir-Sen’in 5. nolu üyesiymiş.

Hani neredeyse kurucu konumunda.

Ee hal böyle olunca;

Herkes tepki gösterirken bu sendikanın Bursa Şube Başkanı Ramazan Acar’ın niye “müdürümüz’ün arkasındayız” dediği de daha rahat anlaşılıyor.

Görev yaptığı okulda zaman zaman öğretmenlerle tartıştığı ifade edilen Okul Müdürü Haydar Akın’ın, tartıştığı bir öğretmeni de titrini kullanarak sınıf öğretmenliğine aldığı,

bu durumun diğer öğretmenler arasında da tepkiye yol açtığını öğrendik.

Bir de;
farklı bir bilgiye daha ulaştık.

Hani şu;

Geçenlerde, boşandığı polis memuru eşi tarafından Suryapı AVM önünde tabancayla vurularak öldürülen Yasemin Ağır’ın Okul Müdürlüğü’nü yaptığı Sakarya Ortaokulu var ya?

Konuşulanlar;
Bu Okul Müdürü’nün haziran ayında, Yasemin Ağır’ın ölümüyle boşalan bu okulun müdürlük görevine geçmek üzere hazırlık yaptığı yönünde.

Ne var ki;

Şimdi bu aşamadan sonra, müdürlük sıfatı elinden alınan Haydar Akın’ın Sakarya Ortaokulu’na geçmesi de pek mümkün görünmüyor gibi.

Bu arada;

Açığa alınan Haydar Akın’ın yerine ise Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından Okul Müdürlüğü görevine vekaleten okul müdür yardımcılarından Aykut Özbay getirildi.

Deneyimi hayli yüksek olduğu kulağımıza gelen Özbay’ın vekaleten de olsa Okul Müdürlüğü görevine getirilmesinin, okuldaki öğretmenler tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandığı da duyduklarımız arasında.

Bir de;

İlginç bir şey çalındı ki kulağımıza şaşırmadan edemedik.

İlgili öğretmenin adını saklı tutmak kaydıyla aktaralım sadece.

Bir süre önce bu Okul Müdürü Haydar Akın’ın bir öğretmene “Diğer ilahiyatçı okul müdürleri de yakında bizim gibi yapacak” dediği iddiası kulağımıza çalındı ki, bu da sanki Mithatpaşa Ortaokulu’nda uygulanmak istenen kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı oturtulması isteğinin/emrinin, sanki Bursa’da yaygınlaştırılmak istendiği fikrini akıllara getirdi.

Bu arada;

Görevden alınan Okul Müdürü’nün bağlı olduğu eğitim sendikası ve Dağ-Der bugün okul önünde “Müdürüme dokunma” açıklaması yaptı.

E tamam da kardeşim de, senin müdürün, okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılmasını esas kılan Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. maddesini açıkça çiğnemek istedi verdiği emirle ama.

Bir de;
Bu absürt emri, siyaset mekanizmasıyla da ilişkilendirmek, kendilerini bu olaydan sıyırmak istediler.

Mesela;

Hükümete yakın memur sendikası olan Memur-Sen’in Bursa Şube Başkanı Gökhan Yünkül bugün konuyu o kadar abes bir yere çekti ki, bize göre daha da alevlendirdi.

Yünkül’e göre;

Okul Müdürü’nün bu yazılı emrini fırsat bilen bir kesim varmış da, bu belge üzerinden güya okul idaresi, öğretmenler bir de hükümet zor durumda bırakılmak istenmiş de vs vs…

Yani demek istemiş ki, ‘Bizim sendikanın üyesi olan Okul Müdürü yanlış da yapsa, Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı da hareket etse, bunun görmezden gelinmesi lazımdı, yoksa siyasi irade zarar görür’

Ne alaka yahu?

Yanlışa yanlış denemeyecek mi, kanunsuz emre itiraz edilemeyecek mi, konu görmezden mi gelinecek?

Sonra, bu absürt emirle ortaya çıkan sıkıntının, siyasi iktidarla ilgisi ne?

Ne yani;

AK Parti mi demiş, Okul Müdürü’ne de ‘git, bunu bunu yap’ diye?

Hayır tabi ki!

Görüyor musunuz nerelere çekilmek istenmiş konu sendika tarafından.

Kendi hatalarını bir de AK Parti’ye yüklemek istiyorlar.

Bu işi daha fazla büyütmeden bir an önce kapatmak için Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür’ün, top çevirmeden, kendi yetkisinde olan bu konuyla ilgili seri bir şekilde davranıp dosyayı sonuçlandırmasında fayda var.