Tüm dünyada Kovid-19'un yeni varyantı Eris'in yarattığı tedirginlik sürerken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de de 9 kişide bu virüsün görüldüğünü açıkladı. Virüsün yayılmasıyla yeniden karantinaya alınma gibi bir uygulamanın olup olmayacağı da merak konusu oldu.

Enfeksiyon hastalıkları ve bağışıklık sistemi alanında faaliyet gösteren, ABD'de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü Baş Araştırmacısı Prof. Dr. Derya Unutmaz, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Eris hakkında tedirgin olunmaması gerektiğini açıkladı.

Prof. Dr. Derya Unutmaz

'KOVİD ARTIK HAYATIMIZIN PARÇASI'

Prof. Dr. Unutmaz, şimdiye kadar 50'den fazla ülkede görülen yeni varyant için şunları söyledi:

"Bir aydır Eris hakkında tedirgin olmamanızı söylüyorum, bu yüzden kapanma olasılığı falan yoktur. Eris varyantı tabii ki Türkiye’de de görülecek, şaşılacak durum değil. Hasta olanlar biraz artacak, lakin Kovid artık hayatımızın parçası, grip ve birçok diğer virüsle olduğu gibi."

"TÜRKİYE’DE VAKA SAYILARINDA ARTIŞ OLACAKTIR"

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener ise önümüzdeki birkaç ay içerisinde Türkiye’de vaka sayılarında, hastaneye başvuruda artış olmasının gayet normal olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:

"Benim kişisel tahminim hiçbir zaman pandeminin başındaki gibi ciddi anlamda vaka sayılarına tırmanış olacağını düşünmüyorum. Biz hep genelde bu vaka sayılarına artış oranlarını verirken son 6 ay, son 1 ay öncesine göre kıyaslayarak yapıyoruz. Mesela İngiltere’de yüzde 40 vaka artışı demek son 6 ay içerisindeki olgulara göre. Ama 2020 ile 2021’e göre bakacak olursanız çok çok az vaka İngiltere için. Dolayısıyla Türkiye için de öyle o gözle bakmak lazım.

Evet, şu anda bir süredir hemen hemen Covid-19’la ilgili hiçbir özel önlem olmazken, korona servisleri kapanmışken, acil servis başvurular, PCR pozitiflik denilen bir kavramı da artık unutmuşken, vaka sayılarında bir miktar artış olacaktır ama bu hiçbir zaman ülke genelinde özel önlem gerektirecek rakamlara ulaşacağını tahmin etmiyorum. Zaten dünyanın da öyle bir genel öngörüsü yok. Çünkü dünyada öyle ya da böyle 13 milyar doz aşı uygulanmış, dünyada 3,5 milyar insanın öyle ya da böyle bu virüste primer hücresel bağışıklığı var."