Tekrar merhabalar..
Bu hafta bakım ve sağlıkla ilgili eksiklerimizi gidereceğiz. Bunun için öncelikli olan sağlığı ve tabi ki aşı prosedürü..
Sağlıklı olan bir köpeğin tüyleri deniz gibidir, canlı ve akar. Burnu nemli ve bakışları canlıdır. Hareketlidir, dikkatlidir, çevreyle ilgilidir. Kuyruğunun altı kurudur. Temel sağlık prensiplerini ilk bakışta bu şekilde anlayabiliriz; Her şeyden önce yemek konusundaki iştahından.. Bu detaylar bize sadece genel bilgi verir, ince ayrıntı için yeterli değildir.
Sağlıklı olan köpeğimiz için aşı prosedürüne başlama vakti geldi.. Her yöreye göre aşı prosedüründe değişiklikler gözlenebilir. Aşı sayısı, bölgeye göre 4-5 taneden, 8 ya da 10 taneye kadar çıkabilir. Parazit uygulaması sanıldığı gibi aşı uygulaması değildir ama bizim ve köpeğimizin sağlığı açısından önemlidir ve düzenli olarak uygulanması gerekir. İç parazitler ve dış parazitler ayrı ayrı uygulanır. Yeni çıkan malzemelerde tek preparat ikisini de bulundursa bile ikisinin de yapıldığına dikkat etmek gerekiyor.
Aşı prosedürü bitmiş olan bir köpek, her konuda yüzde yüz sağlıklı olacak diye bir garanti yoktur. Virüsler ve bakteriler birbirinden farklı organizmalardır. Bu durumda virüslere karşı bağışıklığı oturmuş olan bir köpek, bakterilerden dolayı enfekte olabilir. Ama aşı prosedürünün belli kısmı tamamlanmış ise risk içermeden ya da düşük risklerle köpeğinizi gezdirebilir ve başka köpeklerle oynamasına izin verebilirsiniz.
Dışarda gezdirebildiğiniz gibi aynı zamanda banyo da yaptırabilirsiniz. Kullanacağınız şampuanın tarzına ve yapısına göre, haftada bir yada yirmi günde bir köpeğinizi düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Tuvalet disiplini açısından da düzenli olarak dışarı çıkarıp tuvaletini yaptırmak hem hijyen açısından hem de evde olabilecek koku açısından avantajlı olacaktır.
Köpeğinizin çok fazla banyo yapması, deri ve tüy sağlığı açısından bir risk faktörüdür. Tüy yapısının alt kısmında özel bir yağ dokusu vardır ki bu vücut savunma sistemini sağlar. Bu durumda, köpeğinizi çok fazla yıkamak tüy kalitesinin bozulmasına sebep olduğu gibi, aynı zamanda hastalıklara daha açık hale gelmesine neden olabilir.
Tüylerinin dökülmesiyle ilgili bir probleminiz varsa, bu durumda ya tüylere destek olabilecek vitamin mineral takviyesi kullanılmalı ya da tıraş ettirilmelidir. Tıraş konusunda hekim arkadaşlarımızın bir kısmı bunu reddeder ve tıraşın olmaması gerektiğini düşünürken, bir kısmı da olması taraftarıdır. Ben ise sosyal hayatımıza soktuğumuz kedilerin ve köpeklerin, sosyal hayatımıza aynı kalitede devam edilebilmesi için tıraş edilmesi taraftarıyım. Ama eğer hayat şartlarınızda sizin köpeğiniz ya da kediniz, bir ağacın altında dinlenip, toprağın üstünde serinleyebiliyorsa bu durumda tıraşa gerek yoktur.
Sanırım ince ayrıntılarla ilgili söylemeyi unuttuğum tek şey yolculuğu.. Yolculuğa çıkacak kedi ya da köpeğinizin, aç karnına gitmesi her anlamda avantajlıdır. Bu şekilde kusma refleksi tetiklense bile kendini kötü hissetmeyecektir. Ama özellikle yaz aylarında susuz kalması da bir dezavantajdır. Bu durumda, yolculuk sırasında sık sık mola vererek kedinizin ya da köpeğinizin dinlenmesini sağlamak gerekiyor, aynı zamanda su içmesini..
Bu haftalık bu kadar.. Aktarım konusunda eksik kaldığım ya da yardımcı olabileceğim bir konu olursa yorumlarınızı bekliyor olacağım.
Sağlıkla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle...