Tekrar merhabalar..
Bu hafta aşılar hakkında konuşacağız. İlk olarak köpeklerin aşıları.. Öncelikle genel anlamda ve kısaca aşı isimleri ve öncelik sırasından bahsedelim. Aşılarımız karma, kuduz, canine coronavirus, bronchine ve lyme omak üzere beş çeşittir. Ama bazı aşılar rapel (tekrar) doz gerektirdiği için toplamda yapılması gereken aşı sayısı bazen bölgeye, köpeğin ırkına, risklerine göre değişkenlik gösterebilir.
Parazit uygulamaları, aşı olarak nitelendirilmez. Bu sebepten bu listemizde yer almayacak. Parazit uygulamalarının, iki veya üç ayda bir tekrarlanması gerekir. Öncelikle karma aşıdan biraz bahsedelim isterim.. Karma aşı, ikili, beşli, altılı ve yedili olarak marka ve içerik olarak değişiklik gösterebiliyor. Hepsinde ortak olan hastalıklar canine parvovirus ve canine distemper'dır. Karma aşıyı önemli kılan da aslında bu iki hastalıktır. Çünkü tedavisinin zorluğu ve mortalitesinin (ölüm oranı) yüksek olması sebebiyle hem köpeğinizi hem de sizi yorar.
Köpeğinizin yaşı, ırkı, vücut sistemine göre iki aşı birlikte uygulanabilmektedir. Bu, aşılarınızın bitmesi için gereken süreyi kısaltacaktır. Yavruluk döneminde yapılan aşılar, tekrar sayısına bakılmaksızın yılda bir kere olarak devam eder. Belli yaştan sonra veteriner hekimin gözlemine dayanarak aşılar, yılda bir kere olmak yerine iki yada daha fazla yıl arayla yapılabilir. Tekrar dozu olması gereken aşılarda, belli bir zaman aralığı içinde yapılması önemlidir. Bu aralık, 15-21 gündür. Bunun sebebi, yapılan aşı pik seviyeye ulaştığında tekrar dozunu yapıp en üst seviyede koruma sağlamak.. Bu nedenle söylenen zamanlarda aşının yapılması çok önemlidir. Aynı zamanda dürt aya kadar aşı prosedürünün tamamlanması da sağlık konusunda avantajlı olacaktır.
Kedilerde ise toplamda üç aşı bulunmakta; karma, kuduz ve lösemi.. Köpeklerde olduğu gibi kediler için de yaş, bölge ve ırklarda aşıların tekrar doz sayıları değişebilir. Yine aynı şekilde parazit uygulamaları bu listede yer almayacak.
Bu haftalık bu kadar, haftaya tekrar görüşmek dileğiyle..