Tekrar merhabalar..
Geçen hafta paraziter mücadeleden kısaca bahsetmişken, parazitler içinde bizlere risk olabilecek bir tür olan kenelerden ve lyme hastalığına da değinmek isterim.
Bildiğimiz üzere keneler, köpekleri de kendilerine konak seçebiliyorlar. Bu durum, köpeklerimiz için risk olduğu kadar, zoonoz bir hastalık olan lyme hastalığı açısından bize de risk oluşturmakta.. Bu hastalık genelde xiodes cinsi kenelerden bulaşan, Borrelia burgdorferi etkenli bir hastalıktır. Hastalığın en çok görüldüğü zamanlar mayıs ve kasım aylarıdır. Kenelerin sıcak havalarda ve ormanlık alanlarda barındığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle köpeğimizle sıcak havanın tadını çıkarırken onu ve kendimizi korumak adına gittiğimiz alanlara ve köpeğimizin aşılarına fazlasıyla dikkat etmemiz gerek.
İnsanlarda ve köpeklerde eklem, deri lezyonları ve diğer organ bozukluklarına neden olur. İnsanlarda 2 farklı formda görülür; Erken lyme ve geç lyme.. İkisinde de genellikle baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı ve daire şeklinde deri kızarıklığı görülebilir. Bunlara ek olarak erken lyme hastalığında yorgunluk, lenf yumrularında şişme ve ateş, geç lyme hastalığında ise sinir sistemi problemleri ve hatta körlük görülebilir.
Köpekler bu hastalığa kedilerden ve insanlardan daha sık yakalanırlar. Tabii dışarıda yaşayan köpekler, evde yaşayanlara göre daha fazla risk altındadır. Hastalık etkenine maruz kalan köpeklerde, belirti olmayabileceği gibi, ilk belirtiler birkaç ay sonra da ortaya çıkabilir. Görülen belirgin semptomlar, 40-41 derece ateş, iştahsızlık, halsizlik, krizler, saldırganlık, kalp ve böbrek problemleri ve eklemlerde problemler olabilir.
Korunma yöntemlerinin başında, köpeğimizi kenelerin yoğun olabileceği alanlardan uzak tutmak geliyor. Lyme hastalığının aşısı da bulunmaktadır ve her yıl düzenli uygulama ile köepklerimizi ve kendimizi korumamız daha kolay..
Haftaya görüşmek dileğiyle, sağlıkla kalın..