Tekrar merhabalar..
Bu hafta kedilerin FIP hastalığından bahsetmek istiyorum sizlere. Zoonoz olmayan bu hastalık, kediler içi çok sancılı ve ölümcül bir hastalıktır.
Kedi coronaviruslarının (FCoV) neden olduğu bir enfeksiyondur.
FCoV ile enfekte kediler tamamen sağlıklı kalabilirler bunula birlikte enfekte 10 kediden birisinde FIP geliştiği bildirilmektedir.
Potansiyel olarak FIP'e neden olan mutasyonlar bağışıklığı düşük, çok genç ya da çok yaşlı kedilerde meydana gelebilir. Bunlara ek olarak, kedilerin operasyon, aşırı kalabalık v.b nedenlerle stres altında olmaları bunlarla karşılaşmayan kedilere göre daha fazla risk altındadır.
Genetik faktörlere bağlı olabileceği de bilinir yani bazı ırklar daha yatkındır. FIP'in nasıl bulaştığı hala tam olarak bilinmemektedir. Kediler arasında dışkının oral ya da nasal yolla bulaşmasıyla virüs yayılır.
Tanı konması zor hastalıklardan biridir. İki şekilde seyreder; Bunlar kuru ve ıslak olarak adlandırılır. Islak FIP daha ayırıcı belirtiler gösterebilir. Örneğin en bilineni karın boşluğunda sıvı birikmesi..
Kuru FIP, nörolojik olarak da adlandırılır ve birçok kedi sahibinin son duruma gelmeden anlayamayacağı şekilde seyreder.
Genel klinik bulgular, kilo kaybı, iştahsızlık, ateş, antibiyotiklere yanıt alınmamasıdır.
Kuru FIP için sık karşılaştığımız belirtilerden biri de sinir sitemindeki bozukluklar ve meydana getirdiği kafa titremeleri, bacaklarda güçsüzlük, bakışların ve hareketlerin bilinçsiz yapılması..
Malesef ki bu tehlikeli ve yıpratıcı hastalığın henüz kanıtlanmış bir tedavisi bulunamadı.
Yapılabilecek şeyler bağışıklığı yükseltmek ve her hekimin kendine göre geliştirdiği destek malzemeleri kullanmak olabilir.
Tedavisi olmadığı gibi, belli bir bulaşma yolu olmadığından korunmak da aynı şekilde zordur.
Kedinizi mümkün olduğu kadar kedilerin toplu olduğu ortama sokmamalı, sokağa çıkarmamalı ve stresten uzak tutmalısınız.
Haftaya görüşmek dileğiyle, sağlıkla kalın..