Eser kalır, sen gidersin

Ülkemizin kültür yaşamına katkı sağlamak amacıyla kurulan ilk ve tek etnografya vakfı olan Avrasya Etnografya Vakfı Bursa İli Orhangazi ilçesinde bulunuyor. Orhangazi TSO olarak önemle üzerinde durduğu konuların başında gelen ilçenin turizm ve tarih ile kalkınmasında büyük rol üstleneceğini düşündüğümüz Avrasya Etnografya Vakfı bünyesinde barındırdığı eserlerle adeta keşfedilmeyi bekleyen saklı bir hazine gibi.

Orhangazi Etnografya Müzesi, Marmara Araştırmaları Kütüphanesi, Orhangazi Sinemateki, Onuncuköy Sinevizyon ve Konferans Salonu, Suçbilim Araştırmaları Merkezi, binlerce ciltten oluşan kitap ve dergi, eski fotoğraf ve gazete arşivi ile 22 Mayıs 1997’de Mustafa Destereci Başkanlığında kuruldu. Ve şuan Başkanlığını Mansur Destereci yapmakta.

Yöresel birçok çalışmanın ülkemiz kültürüne kazandırılmasına aracılık etmektedir. Vakıf üyelerinin çalışmalarını desteklemekte kitaplar yayınlamakta ve sergiler açmaktadır.

Türkiye’de ve Türk Dünyasında bulunan etnik grupların araştırılması ve tarihsel olaylara tarafsız bir bakış açısıyla yaklaşılması, ülkemizde tabu kabul edilen konulara cesurca el atması, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Osmanlıca dillerinde yayınlanmış değerli eserlerin çevirilerinin Türkçemize kazandırılmasıyla kuruluş yılı olan 1998′den bu yana yüzlerce makale, araştırma yazısı ve gerçekleştirdiği çevirilerle vakıf kendini kanıtlamıştır.

MARMARA ARAŞTIRMALARI KÜTÜPHANESİ

Vakıf Kütüphanesinde; 30.000 kitap, 15.000 dergi, çok sayıda yazma eser, 500 takım ansiklopedi, 3.024 CD, 4.170 CD ROM, 854 audio kaset, 1 makaralı bant, 1 kartuş kaset, 510 video kaset (Beta ve VHS), 83 8 mm film, 523 taş plak (78’lik), 876  45’lik, 370 LP, 147 antik değer taşıyan (100 yaşını aşmış) kitap, 50.000’den fazla fotoğraf (tümü Orhangazi’ye ait 4 ayrı koleksiyon) bulunmaktadır. MAK (Marmara Araştırmaları Kütüphanesi) -İstanbul hariç- Güney Marmara’nın en büyük özel kütüphanesidir. Yalnızca kitaplarının maddi değeri 250 milyar TL civarındadır.

ORHANGAZİ ETNOGRAFYA MÜZESİ

Avrasya Etnografya Vakfı Müzesinde; Tarihi yerel giysiler, çeyiz malzemeleri, kilimler, elişi kap-kacak ve araçlar, müzik aletleri, av aletleri, nümizmatik koleksiyonu, lambalı radyolar ve gramofonlar, tarihi aydınlatma gereçleri;

50.000’den fazla fotoğraf bulunmaktadır (fotoğrafların mülkiyeti ve yayın hakları Marmara Araştırmaları Kütüphanesi’ne, sergileme hakları Orhangazi Etnografya Müzesi’ne aittir).

Vakıfın amaç ve ilkelerini Vakfın Onursal Başkanı Mustafa Destereci; “Yapılması gereken bir iş vardı ve herkes bu işi birisinin yapacağından emindi. Birisi bu duruma sinirlendi; çünkü işi herhangi birinin yapabileceğini düşünüyordu. Fakat herkesin bu işi yapamayacağını hiç kimse anlamamıştı. Sonuçta, herhangi birinin yapabileceği bu işi, hiç kimse yapmadığından herkes birbirini suçladı. BEĞENMEYENLER YAPMAYANLARDIR!” şeklinde açıklıyor.

Bölgenizde ve kentinizde vakfımızı tanıtmanız bizim için bir onur olacak. Avrasya Etnografya Vakfı ile ilgili en geniş bilgileri internette www.etnografya.kurumu.com adresinde ücretsiz olarak bulabilirsiniz. Vakfın tüm yayınları ücretsizdir. Okumadığınız her türden kitap, dergi, kitap, plak, kaset ve CD gibi malzemeleri kargoyla vakıfa gönderebilirsiniz.

Avrasya Etnografya Vakfının kurulduğu günden beri dile getirdiği İlçemize müze kazandırılması konusu ilk kez ciddi bir şekilde ele alınmaya başlandı. Bu konuda çalışmaları hızlandırdıklarının da altını çizen Vakıf Onursal Kurucu Başkanı Destereci, özellikle Orhangazi Belediyesi ile Orhangazi TSO’nun ilk kez kendilerinin müze çağrılarına kulak verip destek olduğunu belirtiyor.

Ülkemizin kültür yaşamına katkı sağlamak amacıyla kurulan ilk ve tek Avrasya Etnografya Vakfı, amaçlarını; “Tek bir görevimiz  ve tek bir ödülümüz var;  Atalarımızdan bize kalan  kültürel birikimi belgeleyerek, gelecek kuşaklara aktarabilmek” olarak özetlerken bu konuda yaklaşık 25 yıldır mücadele eden Destereci, yıllardır bu konuda tüm yerel yönetimlerle irtibata geçildiğini ve hepsinin söz vermesine karşın bu güne kadar bir adım atılmamasının Orhangazi adına acı verici olduğunu dile getirdi.

ORHANGAZİ’YE SARI TABELA KAZANDIRMAK İSTİYORUZ

Vakıf Başkanı Mansur Destereci ‘Benim bu görevimde ki temel amaç bu vakfın yükselişini sağlamak ve Orhangazili gençlere tarihi ve kültürel mirası tanıtmaktır. Bu sayede rafta kalmış Orhangazi gençliğini uyuşturucu batağına düşmekten kurtarabilmektir. Bu, vakfımız aracılığıyla kurulacak enstitülerde gençlere iş imkânı sağlayacak eğitimler vererek olacaktır. Bu kapsamda bir takım projeler ile Avrasya Etnografya Vakfı’nı hak ettiği değere kavuşturmak ve ilçe halkı nazarında canlandırmak gayesindeyiz. Bunlardan biri ilçemize iki “Sarı Tabela” kazandırmaktır. Orhangazi’nin bir açık hava müzesine ihtiyacı var. Bu müzenin Orhangazi’de faaliyete girmesi için çalışmalar yürüteceğiz. Yine Gürle tepesinde bulunan dev Türk Bayrağımızın etrafı ıslah edilmek üzere bu bölgenin bakımı ve düzenlenmesi sağlanacaktır. Bütün bunlar Orhangazi Etnografya Vakfı ve müzesinin işlevsel hale gelmesiyle yapılacaktır. Bu açıdan ilk olarak Orhangazi gençliğine ve halkına kısa sürede vakfımızı anlatarak canlılığı sağlayacağız’ dedi.

Avrasya Etnografya Vakfı; etnografya alanında araştırmalar yapan Türkiye’nin ilk ve tek özel kurumudur. Vakıf bünyesinde üç aylık periyodlar halinde ALINTI isimli bir dergi yayınlamakta ve yöresel birçok çalışmanın ülkemiz kültürüne kazandırılmasına aracılık etmektedir.Vakıf üyelerinin çalışmalarını desteklemekte kitaplar yayınlamakta ve sergiler açmaktadır.

Avrasya Etnografya Vakfi (2)

Türkiye’de ve Türk Dünyasında bulunan etnik grupların araştırılması ve tarihsel olaylara tarafsız bir bakış açısıyla yaklaşılması, ülkemizde tabu kabul edilen konulara cesurca el atması, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Osmanlıca dillerinde yayınlanmış değerli eserlerin çevirilerinin Türkçemize kazandırılmasıyla kuruluş yılı olan 1998′den bu yana yüzlerce makale, araştırma yazısı ve gerçekleştirdiği çevirilerle vakfımız kendini kanıtlamıştır. “Beğenmeyenler yapmayanlardır” gibi iddialı bir sloganı benimseyen biz vakıf gönüllüleri, projelerimizi hayata geçirmek için çalışıyoruz. Görüşleriniz bizler için çok değerli. Sizleri de çalışmalarımıza katılmaya bekliyoruz.