İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın dün sosyal medya hesabından duyurduğu Maydonoz Döner'e FETÖ operasyonu için uzun ve kapsamlı bir hazırlık sürecinin ardından düğmeye basıldığı ortaya çıktı.

FETÖ'ye finansman sağladıkları gerekçesi ile Maydonoz Döner'e düzenlenen operasyonda aralarında 10 kamu personelinin de olduğu 353 şüpheli yakalandı. Gözaltına alınanlar arasında şirket yöneticileri de bulunuyor. Kısa süre sonra da şirkete kayyum atandı.

Antalya merkezli olarak Türkiye çapında yürütülen "döner zinciri" operasyonu öncesinde, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) şirketi incelemeye aldığı ortaya çıktı.

MASAK 300 RAPOR HAZIRLAMIŞ

MASAK, 1,5 yıl süren incelemenin ardından zincirin finansal yapısını ortaya çıkartarak ocak ayında savcılığa iletti. Bu süreçte tüm şubeler incelendi, 300 ayrı analiz raporu hazırlandı.

Bu çalışma için özel bir ekip görevlendirilen MASAK söz konusu şube raporlarına ilave olarak şirketin organizasyon yapısını da inceledi.

Şubelerinin tüm yıllar boyunca SGK kayıtlarına yansıyan binlerce çalışanı, resmi ve gayriresmi ortakları ile bunların yakın akrabalarının suç kayıtları incelendi.

Çalışma sonucunda, tüm bu kişiler içerisinde silahlı terör örgütü üyeliği, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs gibi devletin güvenliğini tehdit edici suçlardan kayıtları bulunanlar olduğu belirlendi.

Bu kişilerin büyük bölümünün, kamudan ihraç edilen ve özellikle mahrem sınıf olarak adlandırılan şahıslar olduğu saptandı.

SORUŞTURMA 1,5 YIL ÖNCE BAŞLAMIŞ

Maydonoz Döner'e ilişkin soruşturmanın Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1,5 yıldır yürütüldüğü öğrenildi. MASAK raporları ışığında Ocak ayında şirket yapısı tamamen ortaya çıkarıldı ve 21 Şubat'ta şirket sahiplerinin da aralarında bulunduğu 353'e yakın isim gözaltına alındı. Son dönemlerin en kapsamlı operasyonunun MİT, MASAK ve Emniyetin ayrıntılı çalışması sonrasında başlatıldığı anlaşıldı.

DÖNER ZİNCİRİ NASIL ÇALIŞTI?

NTV'nin haberine göre Emniyet Genel Müdürlüğü, MASAK ve MİT Başkanlığının desteğiyle Antalya merkezli zincir bir süredir izleniyordu. Şüphelilerin döner zincirinin isim hakkı yöntemiyle genişlediği, bünyesine FETÖ nedeniyle yasaklı olan kişileri katarak büyüdüğü, örgütle bağlantısı devam eden kişilere gayri resmi ortaklık verdiği belirlendi. 7 ülkede kurulan şirketlerle örgüte para transferi yaptıkları anlaşılan şirket yöneticileri, ayrıntılı izlendi. FETÖ bağlantısı olan muhasebecilerinin mali işleri düzenlediği, örgüt üyeleri arasında 220 milyonluk para transfer hacmi olduğu ortaya çıktı.

KAPALI ÇARK KURMUŞLAR

1,5 yıl süren takip ve inceleme sonucunda şubelerden, FETÖ'nün "himmet" adıyla şubelerden para aldığı, gayri resmi ortaklar oluşturulduğu, hisse satışlarının da örgütle bağlantısı olan kişiler üzerinden yapıldığı belirlendi.

FETÖ BAĞLANTISI NASIL ANLAŞILDI?

Gözaltına alınan 197 şüphelinin daha önceden FETÖ kapsamında adli işlem kaydının bulunduğu, adli işlem gören zanlıların etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmadığı, bu kişilerin 83'ünün kamu görevinden çıkarılan isimlerden olduğu belirlendi. 102 şüphelinin ise örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock kullanıcısı olduğu anlaşıldı.

AK Parti'nin 8. Olağan Büyük Kongresi yarın AK Parti'nin 8. Olağan Büyük Kongresi yarın

BURSA'DA 12 GÖZALTI

Öte yandan FETÖ'ye finansman sağladığı iddiası ile Bursa'da birçok şubesi bulunan Maydonoz Döner'e yönelik yapılan operasyonda 12 kişi gözaltına alındı. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, 4 ev ve iş yerinde aramalar yapıldı.