Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “proje okulları” olarak anılan Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçlarının açıklanmasının ardından görev yapan 20 binden fazla öğretmen kadro dışı kaldı. Eğitimciler, atamalara “sürgün” derken öğrenciler birçok ilde, okullarında eyleme başladı. Eylemler bugün de pek çok okulda devam ediyor.

Bursa Erkek Lisesi öğrencileri, öğretmenlerine destek vermek amacıyla okul önünde toplandı.

Bursa Gazi Anadolu Lisesi öğrencileri sürgün edilen öğretmenlerine sahip çıktı

Proje okullarında iktidara sadakate göre yapılan atamalar sonucunda sürgün edilen öğretmenlere öğrencileri sahip çıkmaya devam ediyor.

Bursa Gazi Anadolu Lisesi öğrencileri okul önünde yaptıkları eylemle öğretmenlerinin yanında olduklarını söyledi.

Öğrenciler okul çıkışında toplanmaya başladığı sırada okulda güvenlik görevlisi olarak çalışan bir kadın tarafından fotoğraflarının çekilmesine tepki gösterildi. Tepkiler sonrası öğrencilerin fotoğrafları silindi. Öğrencilerin eylemine Eğitim Sen, CHP ve Emek Gençliği destek verdi.

Okul önünde konuşan bir öğrenci, “Proje okulları, akademik başarının ve özel eğitim modellerinin uygulandığı kurumlardır. Bu okulların başarısında en büyük pay, yıllardır emek veren öğretmen kadrosuna aittir. Hiçbir objektif kritere dayanmadan yapılan bu görevlendirmeler, liyakati gölgelemekte, öğrencilerin pedagojik gelişimini sekteye uğratmaktadır. Eğitimde süreklilik ve güven ortamı esastır. Öğretmenlerin talepleri dikkate alınmalı, proje okullarındaki görevlerine devam etmeleri sağlanmalıdır. Eğitim gibi hayati bir alanda keyfi ve siyasi tasarruflara yer olmamalıdır. Öğretmenlerimizin yanındayız. Onların sesi olmaya, haklı mücadelelerini her platformda savunmaya devam edeceğiz” dedi.

“Okul ile bağımız koparılamaz”

Daha sonra söz alan mezun bir öğrenci, “Bugün, okulumuzu ziyaret etmek isteyen mezunlar olarak, okul idaresinin talimatı doğrultusunda kendi yuvalarımıza girişlerimizin engellendiğini üzüntüyle deneyimledik. Okullarımızın kültürünün temel taşlarından olan biz mezunlara yönelik bu kabul edilemez tavır, okulların idarecilere değil, tüm paydaşlarına ait bir bütün olduğu gerçeğini göz ardı etmektedir. Biz mezunların okullarıyla olan bağlarının bu şekilde koparılmaya çalışılmasını kabul etmiyor, bu keyfi tutumu şiddetle kınıyoruz. Okul idaresini, biz mezunlara karşı sergilenen bu yakışıksız tavırdan vazgeçmeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

"Bu atamanın sebebi yandaş sendikadır"

Bugün Türkiye’nin dört bir yanında öğrencilerimiz, velilerimiz, öğretmenlerimiz eylemde diyen Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, "Bizler öğretmeniz her yerde çalışabiliriz, norm fazlası da olabiliriz ama bizim istediğimiz liyakata dayalı atamaların yapılması. Kapalı kapıların ardında listeler belirlenerek yapılmıştır. Bu atamanın sebebi yandaş sendikadır. Bu bir zorunlu atamadır bu bir sürgündür. Eğitim Sen olarak her koşulda öğretmenlerimizin yanındayız" dedi

“Okullarımızı sizin karanlık gelecek planlamalarınıza teslim etmeyeceğiz”

Yıllardır bize dayanışma, birlik, beraberlik ruhunu ve bilincini aşılayan muhalif, sendikacı kimlikleriyle öne çıkan öğretmenlerimiz açıkça hedef alınmakta ve görev süresi dolması bahanesiyle görev alanlarından uzaklaştırılmaktadır diyen başka bir öğrenci, “İktidarın bu uzaklaştırmalardaki amacı apaçık bellidir. Emekçi, bizi düşünen ve tek çıkarları bizim geleceğimiz olan hocalarımızın yerine cihatçı, kendi düşüncelerini aşılayacak bizi kendi düşüncelerine göre yetiştirecek öğretmenler yerleştirmektir. İktidar bu yerleştirmelere yönetim kadrolarıyla başlamış ve öğretmenlerle devam etmek istemektedir. Ancak biz bu hukuksuzluğa alanlarda ve okullarımızdan dur diye haykırıyoruz. Bugün Bursa Erkek Lisesinin kapısına sözde halk bekçisi polisler yığılmış ve okul ziyareti için gelen mezunlar dahi içeri alınmamıştır. Ulubatlı Hasan Anadolu Lisesinde tepki gösteren arkadaşlarımızın fotoğrafları çekilerek idare tarafından tehdit edilmiştir. Bursa Kız Lisesindeki sıra arkadaşlarımızın sesi pankartları yırtılarak bastırılmaya çalışılmıştır. İdarecilerinizin tehditleri, kapılara yığılan polisler hiçbiriniz bizi engelleyemeyecek. Okullarımızı sizin karanlık gelecek planlamalarınıza teslim etmeyeceğiz ve aydınlık yarınlar için mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

“Bu uygulamalar eğitimde istikrarı bozmakta"

Son dönemde bazı öğretmenlerimizin zorunlu tayinlerle yerlerinden edilmesi, biz öğrencilerde rahatsızlık yarattı ifadelerini kullanan başka bir öğrenci ise şunları söyledi, “Bu uygulamalar eğitimde istikrarı bozmakta, hem öğretmenleri hem bizleri olumsuz etkilemektedir. Sadece bir sorumuz var: Sevilen, haklarını arayan, başarılı öğretmenler neden cezalandırılıyor yer değiştiriliyor? Biz öğrenciler olarak bu kararlara karşıyız ve öğretmenlerimizin yanındayız. Arkadaşlarımıza da çağrımızdır: Korkmadan sesimizi duyuralım.”

Bursa Turhan Tayhan Lisesi öğrenci ve mezunları okul bahçesinde öğretmenime dokunma eylemi yaptı

Turhan Tayhan Lisesi Öğrencileri ve mezunları okul içinde yaptıkları eylemle öğretmenlerinin yanında olduklarını belirtti.

Okul bahçesinde toplanan öğrenciler oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem boyunca öğrenciler attıkları sloganlarla öğretmenlerinin yanında olduklarını ifade etti.

Birçok şehirde eylemler devam etti

Nişantaşı Anadolu Lisesi’nde de eylemler devam ederken okulda polis ekiplerinin olduğu bildirildi.

Ankara Atatürk Lisesi’nde de atamalar protesto edilirken Eğitim İş Sendikası, okul önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

İstanbul Vefa Lisesi öğrencileri, gerekçesiz bir şekilde görev yeri değiştirilen öğretmenleri için okul bahçesinde oturma eylemi düzenledi.

Zirai don ağzımızın tadını kaçıracak! Zirai don ağzımızın tadını kaçıracak!

Vefa Lisesi mezunları öğrencilere destek olmak için okul önünde toplandı.

İstanbul Florya Tevfik Ercan Anadolu Lisesi öğrencileri de dövizleri ve sloganlarıyla birlikte derslere girmeyerek okul bahçesinde oturma eylemi başlattı.

Mersin'de öğrenciler öğretmenlerine sahip çıktı

Mersin'de Mehmet Akif Ersoy Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri ve mezunları, proje okulu kapsamında yıllardır görev yapan öğretmenlerinin okullarından liyakatsiz bir şekilde uzaklaştırılmasını protesto etti. Okul önünde bir araya gelen öğrenciler, semt pazarına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Eylemde öğrenciler, "Adalet Müfredatta Yoksa Dersin Adı Ne?", "Hocama Dokunma", "SBL Susma Hocana Sahip Çık", "Adil Atama İstiyoruz", "Hocamın Hakkını Yeme" gibi dövizler taşıdı. "Hakkımızı Savunmayı Öğreten Hocamızın Hakkını Savunuyoruz" yazılı pankart açan kalabalık, sık sık "Öğretmenime Dokunma", "SBL Susma Hocana Sahip Çık", "SBL Burada Hukukun Yanında" sloganları attı.

Eylem sırasında okuldan ayrılmak zorunda kalacak öğretmenlerin isimleri tek tek okunarak alkışlarla onurlandırıldı. Öğrenciler adına açıklamayı mezunlardan Rabia Erdoğan yaptı.

Erdoğan açıklamasında, "Öğretmenlerimizin hiçbir ölçüt gözetilmeden, liyakatsiz ve adaletsiz bir şekilde okulumuzdan uzaklaştırılmasını asla kabul etmiyoruz," dedi. Sosyal Bilimler Liselerinin kurum kültürüyle aydın ve etkin nesiller yetiştiren kıymetli okullar olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu nedenle, kurum kültürümüzün ve başarımızın teminatı olan değerli öğretmenlerimize yapılan bu haksızlık kabul edilemez. Bu kararı kınıyor ve Millî Eğitim Bakanlığı'nı bir an önce bu yanlıştan dönmeye davet ediyoruz."

Ankara’da proje okullarında görevden alınan öğretmenler için protestolar sürüyor

Ankara'daki birçok köklü lisede öğrenci ve mezunlar, öğretmenlerinin görevlerinden alınmasına tepki gösterdi. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi, Ankara Fen Lisesi, Çağrıbey Anadolu Lisesi ve Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi'nde öğrenciler ve mezunlar, “proje okulu” uygulaması kapsamında öğretmenlerin başka okullara atanmasına karşı eylem yaptı.

Ankara Atatürk Anadolu Lisesi önünde toplanan mezunlar “AAAiL’eme dokunma” sloganlarıyla öğretmenlerine sahip çıkarken, okul kapısının açılmaması nedeniyle açıklamayı içeriden takip eden öğrenciler de destek verdi. CHP Milletvekili Aliye Timisi Ersever protestoya katıldı. Mezunlar yaptıkları açıklamada, öğretmenlerin gerekçesiz şekilde görevden alınmasının okulun kimliğini zedelediğini belirtti.

Ankara Fen Lisesi mezunları da 60 yıllık eğitim mirasına dikkat çekerek, görevden alınan 21 öğretmenin hangi kriterlerle uzaklaştırıldığının açıklanmasını talep etti. Mezunlar, idarenin öğrenciler üzerinde baskı kurmaya çalıştığını, okul kültürüne zarar verildiğini ifade etti.

Çağrıbey Anadolu Lisesi öğrencileri ise “Öğretmenime dokunma” sloganıyla okul bahçesinde eylem yaptı. Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldız’ın öğrencileri disiplinle tehdit ettiği anlar tepki çekti.

Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi öğrencileri de öğretmenlerine destek için okul bahçesinde oturma eylemi düzenledi. Öğrenciler, deneyimli öğretmenlerin yerlerinin daha az tecrübeli isimlerle değiştirilmesinin eğitim kalitesini düşüreceğini belirterek, bu karardan dönülmesini talep etti.

Benzer bir protesto Binnaz Rıdvan Ege Anadolu Lisesi'nde de gerçekleşti. Öğrenciler okul içinde “Öğretmenime dokunma” sloganlarıyla öğretmenlerine destek verdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve mezunları hukuksuzca işten çıkarılan 15 öğretmeni için bir araya geldi! Öğrenciler, tüm baskılara rağmen 14 Nisan’ı akademik boykot ilan ettiler. Sıra arkadaşlarıyla birlikte derse girmeyip, oturma eylemi ve forumlar düzenlediler.

Ankara Özkent Akbilek Fen Lisesinde bir grup öğrenci okul bahçesinde toplanarak atama kararlarına karşı protestoya başladı.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde Şehit Mustafa Serin Fen Lisesi öğrencileri öğretmenleri için eyleme geçti. 

Milli Eğitim Müdürlüğünce Fen lisesinde 11 öğretmene mesajla norm fazlası duruma geldikleri bildirilmesinin ardından okul önünde toplanan öğrenciler yaptıkları açıklamada, "Öğretmenlerimize sahip çıkıyoruz, haksız atamaları durdurun" dediler.

Öğrencilerin yanına giden Edremit Eğitim Sen Temsilcisi Bahadır Yıldırım, öğrencilerin yanında olduklarını söyleyerek, "Edremit'te iki lisemizde toplamda 31 öğretmenimizin kuralsız, liyakatsiz, gerekçesiz bir şekilde okullarından ayrılmaları kabul edilemez. Edremit Sendikalar Platformu olarak öğretmenlerimize sahip çıkacağız. Gerekli hukuksal meşru mücadelemizi sürdüreceğiz . Eğitim sendikaları olarak salı ve çarşamba günleri bu okullarımızın önünde basın açıklamaları yapacağız" dedi. 

Öğrencilerin, öğretmenlerinin zorunlu olarak tayin edilmesini protesto ettikleri için okul yöneticileri tarafından okul bahçesinden dışarıya çıkarılmadıkları ve okul müdürü Ömer Faruk Özata'nın öğrencilere yönelik, "Hepinizin fotoğraflarını çektim. Eğitim hayatınız bitti” dediği iddia edildi. Ayrıca müdür Özata’nın tayini çıkan öğretmenlere de “öğrencilerin eğitimine engel olmak” gerekçesiyle tutanak tuttuğu öne sürüldü.

Okuldan dışarıya çıkarılmayan öğrencilerin ise CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı’ya ulaştıkları, CHP’li Serkan Sarı'nın Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Rasim Girgin ile telefonda görüşerek “Okul Müdürü’nün sözleri asla kabul edilemez. Bu, sadece bir idarecinin haddini aşması değil, aynı zamanda öğrencilerin anayasal haklarının da açıkça çiğnenmesidir. Bir eğitim kurumunun görevi öğrencileri susturmak, yıldırmak, tehdit etmek değil; onları özgür bireyler olarak yetiştirmektir. Bu çocuklar, demokrasiyi, hakkını aramayı ve dayanışmayı öğreniyorlar. Öğrencilerimizin yanındayız. Tehdit eden okul yöneticilerinin hesap vermesi için sürecin takipçisi olacağız. Gençlerimizi susturmaya çalışan bu anlayışa karşı dimdik duracağız” dedi.

Konak Anadolu Lisesi öğrencileri de yapılan atamaları protesto ederek, okul bahçesinde bir araya geldi. Öğrenciler, "Bizler Konak Anadolu Lisesi öğrencileri olarak öğretmenlerimizin bize kazandırdığı bilgiler ve deneyimler sayesinde biliyoruz ki yapılan atamalar ve işten çıkarmalar usulsüz ve haksızdır.

Bu girişimler sadece sesimizi kısmak için yapılmıştır ve yapılmaya devam edecektir. Biz yılmadan direnmeye devam edeceğiz. Hiç kimsenin bizi öğrenme ve yaşama hakkımızı elimizden almaya hakkı yoktur" dedi.

Zonguldak Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencileri, proje okullarına yapılan liyakatsız atamalar ve okullarının simgesi haline gelmiş olan öğretmenlerinin demokratik ifade hakkını kullandıkları gerekçesiyle görevden uzaklaştırılmaları hakkında bir eylem yapmak için toplandılar. Zonguldak Fen Lisesi’nden, Mehmet Çelikel Anadolu Lisesi’nden öğrenciler ve mezunlar, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri de öğrenci arkadaşlarını yalnız bırakmamak ve destek olmak için eyleme katıldılar.

Eğitimde fırsat eşitliğinin ve liyakatının önemine değinen öğrenciler, ”Eğitim kurumları, toplumsal adaletin ve eşitliğin teminatı olmak zorundadır. Nitelikli eğitimin temeli, görevini özveriyle sürdüren, öğrenci merkezli ve çağdaş değerleri esas alan öğretmen kadrolarıdır.” açıklamasını yaptılar. 

Öğrencilerin başlıca taleplerinden birisi ise, görevden uzaklaştırılan öğretmenlerinin görevlerine dönmesi oldu. 

Öğrenciler, talepleri yerine getirilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini de belirterek sloganlar ve şarkılar eşliğinde eylemlerini tamamladılar.

Kaynak: HALKTV, EVRENSEL