Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile birlikte Varaka Kağıt Fabrikası’nın Orhangazi ilçesinde İznik Gölü yakınında kurulmasına onay çıktı. ÇED raporu verilmeden kurulması planlanan fabrikaya karşı CHP Bursa İl-İlçe Başkanlıklıkları, DOĞADER ve çok sayıda yurttaş bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bursa’nın Orhangazi ilçesi İznik Gölü kıyısına yapılması planlanan Albayrak Grubu’na bağlı Varak Kağıt Sanayi A.Ş. için özel endüstri bölgesi ilan edilmesine tepki gösteren DOĞADER ve CHP Bursa İl Başkanlığı, Orhangazi İlçe Başkanlığı ve Gemlik İlçe Başkanlığı bölgede eylem düzenledi.

Yapılan eyleme, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Orhan Sarıbal, Hasan Öztürk, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, CHP Orhangazi İlçe Başkanı Berna İl, CHP Gemli̇k İlçe Başkanı Servet Pehlivan, İYİ Parti Orhangazi İlçe Başkanı Yasemin Bektaş, CHP Gemlik İlçe Başkanı Servet Pehlivan, Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun ve Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak katıldı.

MAHKEME KARARLARI HİÇE SAYIYOR

İznik Gölü koruma bölgesinin yıllardır sanayi bölgesi olduğunu ve onlarca tesisin gölden su çekerek gölü besleyen kaynakların sömürüldüğünü söyleyen DOĞADER Başkanı Murat Demir, “Gemlik’te kurulu gübre yılda 10 milyon m3 su çekiyor. Protokolde DSİ garanti de vermemiş. Şu anda Sentinel uydu versine göre göl minumum işletme kotu 83,30 m altında 83,11’de. Hemen şurada gölün kıyısında kurulan Cargill fabrikada ülkemizin hukuğu adına kara bir leke olarak duruyor mahkeme kararları hiçe sayılıyor. Yine geçtiğimiz yıl Döktaş fabrikasının kurulu olduğu alan özel endüstri bölgesi ilan edildi ve bizler süreci yargıya taşıdık o yetmiyormuş gibi şimdi de yine bir yandaş şirkete imtiyaz geçerek koruma kuralları ihlal ediliyor ve cumhurbaşkanlığı eliyle özel endüstri bölgesi ilan ediliyor. Bizler bu talana müsade etmiyoruz ve İznik gölümüzü savunuyoruz Bügün gölümüzü savunmaya geldik.” dedi.

Özgür Özel Bursa'ya geliyor! Özgür Özel Bursa'ya geliyor!

TESİSLERİN UZAKLAŞTIRILMASI GEREKİRKEN, DAHA ÇOK TESİS YAPILIYOR

Anayasanın tanınmadığını ve hukukun olmadığı bir ülkede hukuk adına konuşmanın abes olduğunu söyleyen Av. Erol Çiçek, “Albayrak Holding’in bu davası ilk değil 2017 yılında da çevre düzeni plan değişikliği yapıldı ve ÇED tarafından olumlu talep verildi. Bugün bunun devamını yaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığı kararı ile bu bölge özel endüstri bölgesi ilan edildi. Daha önce Asil Çelik ve Döktaş fabrikası içinde bu kararlar verildi. Kapsam dışı tesisler ilan edilirken, özel endüstri bölgesi yargılanma devam ederken ilan edildi. İznik Gölü, stratejik su kaynağı olmasına rağmen bu yapılıyor. Toprak koruma kanunu, 1/100 binlik plan paspas ilan edildi. Bölge sanki organize sanayi bölgesi gibi davranılıyor. Bölgeden bu tesislerin uzaklaştırılması gerekirken, daha çok tesis yapılıyor. Bölge bu sanayi baskısını kaldıramayacak şekilde yoğunlaştırılıyor. Yeni tesisin yapılması bu alana yasaktır. Burası sulak alanda kaldığı için bölgede böyle fabrikalar yapılması yasak ilan edilmiştir. Gölün şu anki su seviyesi 83.10 civarındadır. İznik Gölü suyu hızla kirleniyor. Ağır metal kirliliği, tarımsal zirai ilaç kirliliği de vardır. Orhangazi ve İznik ovası yeraltı suyu işletme sahası ilan edilmiştir. Hangi suyu toplayacaklar merak ediyor” ifadelerini kullandı.

BİZ SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ

Her sabah kalktığımızda bu ülkenin bir yerinin yağmalandığı haberini aldıklarını söyleyen CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, “Dağları, ovaları, tarım alanları, insan için faydalı ne varsa talan edilmeye çalışılıyor. Biz sonuna kadar direneceğiz. Dağlarımızı, ovalarımızı işgal etmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. İktidar 20 yıldır her gün doğayı talan ederken bunu savunmak vatandaşa düşüyor” dedi.

ÜLKENİN BİR PADİŞAH SİSTEMİ VAR

Kadronun doymayacağını ve kabarık bir iştahlarının olduğunu söyleyen İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, “Bir yağma düzeni ile karşı karşıyayız. Şu cennet gibi göl Aral Denizi gibi yok olacak. İznik Gölü’nün de geleceği böyle devam ederse bu şekle dönüşecek. Ülkede bir padişahlık sistemi var. Toprak, imar, koruma yasamalarının sarayın karşısında bir hükmü var. Cumhurbaşkanlığı kararı ile burası verildi. Yarın diğer yerleri de verebilir. Bu kadar kanunsuzluğun olduğu memlekette ne gölü, ne doğayı, ne sokak hayvanlarını ne de insanımızı koruyabiliriz” şeklinde konuştu.

Dayanışmayı büyütmenin gerektiğini ve hukukun, adaletin olmadığını söyleyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ben yaptım anlayışıyla karşı karşıya olduklarını, otoriteye ve krallığa karşı mücadele edeceklerini söyledi.

ÜLKENİN KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYORLAR

Dünyanın su, iklim ve temiz gıda krizinin yıllardır farkındayken dünden bize miras bırakılan, dünyanın en önemli merkezi İznik Gölü’nün sanayi bölgesi ilan edilmemesini istemediklerini söyleyen CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, “Eşe, dosta, damada özel. TBMM’nin hali ortada. Geçtiğimiz günlerde kan gölüne döndü. 85 milyonun iradesinin hükmü yok. Bir adamın ve etrafındakilerin hükmü yok. İznik Gölü kıyısında bir alandan bahsediyoruz. Bu alana sanayi bölgesi yapılır mı? Ekmek elden, su gölden kar etmeye çalışıyorlar. Ülkenin kaynaklarını sömürüyorlar. Zenginleşen ve doymayan iktidara karşı mücadele etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Sözün bittiği yerde olduklarını ve yapmamız gereken tek şeyin bu yönetimi değiştirmek olduğunu dile getiren CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, seçimi bir an önce yapmak için uğraşılması gerektiğini ve Türkiye’nin kurtuluşunun orada olduğunu ifade etti.

Kaynak: Bursa Tanık