Sıfır araç piyasasındaki seyri gösteren kritik TÜİK verisi açıklandı. Temmuz ayında 276 bin 615 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Temmuz ayında bir önceki aya göre trafiğe kayıtlı taşıt sayısı otomobilde %43,7 artış gösterdi.

Bazı güvenlik donanımlarına sahip olmayan otomobillerin satışını yasaklayan GSR düzenlemesi 31 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek. İlgili düzenlemenin yürürlüğe gireceğinin belli olmasıyla birlikte bayiler ellerindeki stokları eritebilmek adına kampanyalarını hızlandırmıştı. Peki GSR düzenlemesine sayılı günler kala piyasada seyir ne olur?

EN ÇOK SATILAN 5 MODEL!

Temmuz ayında en çok Renault, Fiat, Volkswagen, Chery ve Citroen gibi markanın otomobilleri trafiğe kaydedildi. Peki bu araçlara rağbetin nedeni ne?

TALEBİ ETKİLEYEN 2 ÖNEMLİ UNSUR

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel değerlendirdi.

Ertemel konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Yüksek faiz ortamı ve krediye erişimde yaşanan zorluklar otomotiv piyasasında talebi etkileyen iki önemli unsur.

'TALEBİN TAMAMI SIFIRA KAYDI'

Mevduatlara sunulan yüksek faizler ve enflasyonist ortam, tüketicilerin harcamalardan imtina etmesine ve planlarını ertelemesine sebebiyet veriyor. Bu noktada sıfır otomobilde yapılan kampanyalar var olan talebin neredeyse tamamını sıfır otomobile çektiğinden, gerçekleşen satış adetlerinin tatmin edici seviyede olduğunu söylemek mümkün. Öte yandan talebin tamamen kayması sebebiyle ikinci el piyasasındaki durağanlık halen devam ediyor.

25 yaşından büyük araçlar için kanun teklifi 25 yaşından büyük araçlar için kanun teklifi

'BAZI MARKALARDA SATIŞLAR ÜST SIRALARDA'

Satış adetlerini etkileyen unsurların başında kampanyalar olsa da otomobillerde değişen jenerasyon ve tüketicinin yeni nesil otomobillere olan tercih refleksi sıfır otomobil satışlarını etkileyen faktörler arasında bulunuyor. Zira fiyat makası gözetildiği taktirde 3 yaşa kadar olan ikinci el otomobillerin de hızlı satılabildiğini, 2020 model ve altı araçlarda satış süresinin uzadığını görüyoruz.

İşte bu noktada özellikle Çin menşeli markaların daha uygun fiyata sunduğu son jenerasyon tasarımlar, Avrupa markalarında güncellenen kasalar ve korunmaya gayret gösterilen düşük fiyat ortamı bazı markaları satış adedi anlamında üst sıralara taşıyor.

EN DÜŞÜK FİYATLI ARAÇ NE KADAR?

Ülkemizde satışa sunulan en uygun fiyatlı araç 850.000 TL bareminden başlarken, en çok tercih edilen araçların 1 ila 1.5 milyon TL seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz.

OTODA KAMPANYA İÇİN SON GÜNLER Mİ?

GSR uygulamasına uymayan araç stokunu eritmek adına kampanyaların dozajı artırılmıştı. Bu araçlara dair stokların erimesiyle birlikte birkaç ay içinde kampanyalar sonlanacaktır. Bu süreçten sonra her sene düzenlenen yıl sonu kampanyaları ile süreç desteklenmeye devam edecektir. Ancak artan maliyetler, GSR yönetmeliği ve döviz kuru gibi faktörler vesilesi ile gelecek dönemde yapılacak kampanyalar ve sunulacak fiyatlar bugüne kıyasla avantajlı olmayabilir. Dolayısıyla otomobil almayı düşünen vatandaşlarımız kendi değerlendirmelerini yaparak, tercih ve bütçelerine göre ikinci el ya da sıfır otomobil fiyatlarından yararlanabilirler.

İKİNCİ ELDE FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?

Faiz, mevduat oranları, kredi hususu gibi konuların yanı sıra var olan talebin neredeyse tamamının sıfır otomobilde olması ikinci el piyasası üzerinde baskı unsuru. İkinci el piyasasında otomobil satıcıları nezdinde karlılık sıfır piyasası oranlarında olmadığından, ayrıca bireysel araç sahiplerinin rakamlarda belirli bir seviyenin altına inmemesi gibi parametreler doğrultusunda fiyat düşüşleri mümkün olmayabiliyor. Tüm bu sebeplerle ikinci el fiyatlarında öngörülen %1-1.5 fiyat düşüşü kayda değer bir oran olmadığından, fiyatların yıl sonuna kadar sabit seyrini koruyacağı kanaatindeyiz."

Editör: Seren Ümit