Edinilen bilgiye göre, Antalya'nın Manavgat ilçesinde doğasever ve dağcı Mehmet Kocaakça, Alanya'dan Dr. Adnan Sarı ve turizmci İzzet Köseoğlu, Antalya'dan Cihan Yıldırım ve Bursa'dan Dr. Kazım Güler'den oluşan 5 kişilik grup Pazar Günü Rusya'ya gitti.
Dün, 5 kişilik grup Rusya'da bulunan 5 bin 642 metre yükseklikteki dünyaca ünlü Elbruz Dağı'na tırmanış yaptı. Dağın zirvesine ulaşan dağcılar hipotermi geçirirken Alanyalı dağcılar Dr. Adnan Sarı ve turizmci İzzet Köseoğlu yardım istedikten sonra kendi çabalarıyla aşağıya inmeyi başardı.
Yardım çağrısı üzerine 6 kişiden oluşan Elbruz Yüksek Dağ Arama Kurtarma Timi zirvedeki 3 dağcıdan Antalyalı Cihan Yıldırım'a donmak üzereyken ulaşırken, Manavgatlı Mehmet Kocaakça'nın hayatını kaybettiği belirlendi.
Yapılan aramalar sonucunda Dr. Kazım Güler'in de cansız bedeni de ulaşıldı.
Göz hastalıkları konusunda uzman olan operatör doktor Kazım Güler'in vefatı sevenlerini ve mesai arkadaşlarını yasa boğdu.
RUSYA'DAN YAPILAN AÇIKLAMA
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "22 Nisan'da Elbruz'da 5 bin 300 metre yükseklikte, 5 turistten oluşan bir grup acil yardım aradı. Katılımcılardan ikisi yükseklik hastalığına yakalandı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın Elbruz Yüksek Dağ Arama ve Kurtarma Ekibi'nden altı kurtarma görevlisi acil durum yerine sevk edildi. 2 turist ölü bulunurken, 1 turist kurtarıldı, 2 turistin kendi imkanlarıyla kurtulduğu belirlendi" denildi.
Türkiye Dağcılık Federasyonundan yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:
Aralarında yönetim kurulu üyemiz Sayın Cihan Yıldırım’ın da bulunduğu beş dağcı, 22 Nisan 2025 tarihinde Rusya Federasyonu sınırları içerisinde yer alan Elbruz Dağı’na başarılı bir tırmanış gerçekleştirmiştir.
Ancak zirve dönüşünde havanın ani şekilde kötüleşmesi üzerine ekip ikiye ayrılmış; Dr. Adnan Sarı ve İzzet Köseoğlu güvenli şekilde aşağıya inmiş, Cihan Yıldırım, Mehmet Kocaakça ve Dr. Kazım Güler ise dağın yukarısında kalmıştır.
Yerel ekipler tarafından başlatılan arama kurtarma çalışmaları, yoğun hava muhalefeti nedeniyle 22 Nisan saat 20.30 itibariyle geçici olarak durdurulmuştur. 23 Nisan sabahı itibariyle yeniden başlatılan çalışmalarda, yönetim kurulu üyemiz Cihan Yıldırım’a yaralı şekilde ulaşılmış, tedavisinin ardından taburcu edilmiştir.
Ne yazık ki, yapılan arama kurtarma çalışmaları neticesinde değerli dağcılarımız Mehmet Kocaakça ve Dr. Kazım Güler’in cansız bedenlerine ulaşılmış, naaşları da güvenli şekilde dağdan indirilmiştir.
Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak, bu acı kaybımızdan derin bir üzüntü duyuyor; hayatını kaybeden dağcı dostlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve dağcılık camiamıza başsağlığı diliyoruz.
Bu zorlu süreçte bizlere desteklerini esirgemeyen T.C. Dışişleri Bakanlığımıza, Konsolosluk yetkililerimize ve Rusya Federasyonu yetkililerine içtenlikle teşekkür ederiz.