BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SANAYİ VE İMAM HATİP DAYATMASINDA ISRAR EDİYOR

 

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

            Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu sene de okul türleri ve kontenjan planlamalarını yaparken tarikat destekli STK’lar ile ara eleman talebinin karşılanmasını bekleyen sanayicilerin sesine kulak vermeyi tercih etmiştir.

            Bursa’da sekizinci sınıfta öğrenim gören 40.428 öğrenci için LGS ’de nitelikli okul olarak belirlenen okul türlerine yalnızca 6828 kontenjan açılmıştır. Okul türlerine göre kontenjan dağılım oranları Türkiye geneli kontenjan oranlarının altında kalmıştır.

Yol verme kavgasında yumruklar konuştu Yol verme kavgasında yumruklar konuştu

            17 ilçede toplam 8 Fen Lisesine 810 kontenjan, Sosyal Bilimler Liselerine yalnızca 240 kontenjan ayrılırken, akademik eğitim almak isteyen öğrencilerin en çok tercih ettiği Anadolu Liselerine de 2430 kontenjan ayrılmıştır.

            Bursa İl Milli Eğitimi de bir kez daha akademik eğitimden vazgeçtiğini, sanayi ve sermayenin beklentilerini karşılamaya dönük politikalar ile tercih edilmeyen İmam Hatip Okullarında ısrarını sürdürdüğünü göstermektedir.

            Anadolu Teknik Eğitim ve Anadolu Meslek Eğitimi programı uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri kontenjanı 1938’e yükselirken, Anadolu İmam Hatip Liseleri kontenjanı da artırılarak 1410 olarak açıklanmıştır.

BURSA’DA ÖĞRENCİLERİN KADERİNİ ADRESLERİ BELİRLEYECEK

 

Adrese dayalı yerleştirilecek öğrencilerin sayısının yüksek olduğunu söyleyen Yeliz Toy, “Türkiye genelinde sınava giren 992 bin 906 öğrenci için 203 bin 638 sınavla öğrenci alan okul kontenjanı açılmıştır. Bursa’da ise sınavla öğrenci alan okul kontenjanı 6828 olarak belirlenmiştir. Türkiye genelinde başvuru yapan öğrencilerden sınav sonucuna göre nitelikli okullara yerleşecek öğrenci oranı yüzde 20,5 iken Bursa’da bu oran yüzde 16,88’de kalmıştır.

Türkiye genelinde adrese dayalı okul türlerine yerleşecek öğrenci oranı yüzde 79,5 iken Bursa’da bu oran yüzde 83,11 olarak gerçekleşecektir.

Bursa’da sınavla yerleşecek öğrenci oranı yüzde 16,88’de kaldı. Adrese dayalı yerleşecek öğrenci oranı ise yüzde 83,11.

       Türkiye’nin en güzide şehirlerinden biri olan Bursa’da, çocuklar akademik eğitim olanaklarından yaşıtlarına göre daha uzak ve daha niteliksiz bir eğitime mahkûm ediliyor. Ulusal ve uluslararası ölçme değerlendirme sınavlarında da görüldüğü üzere Bursa Milli Eğitimi, kentin çocukları için değil ideolojik amaçları ve sanayinin ihtiyaçları için çalışıyor. Adeta çocuk işçi bulma kurumuna dönüşen Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2024 yılı için geçtiğimiz günlerde MESEM’lere kayıtlı 9. sınıf öğrenci sayısını 5123 olarak açıklamış, 2028 hedefini de 9. Sınıflarda 7 bin öğrenci olarak ortaya koymuştur. MESEM’de kayıtlı toplam öğrenci sayısını ise yine gizlemiştir. Hedefleri arasında ‘’Öğrencilerin 7 ve 8. sınıflardan başlamak üzere mesleki eğitim alarak istihdam edilebilirliklerini’’ ortaya koyan Bursa İl Milli Eğitim Müdürü 15 yaşındaki çocuk işçiliğin yeterli olmadığını ve 13 yaşındaki çocukların işçileştirilmesini hedeflediklerini söylemiştir.” Dedi.

13 YAŞINDAKİ ÇOCUK İŞÇİNİN KOLU PARÇALANDI

 

            Bursa’da bir strafor imalathanesinde çalışan 13 yaşındaki öğrencinin iki gün önce kolu doğrama makinesinde parçalanarak koptuğu haberi duyulmuştur. Öğrencimiz hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından herhangi bir açıklama yapılmamasını ve her gün artan iş cinayetleri ile iş kazalarına dair herhangi bir önlem alınmamasını kınıyoruz.

            Eğitim-İş olarak her çocuğumuz için nitelikli, laik, bilimsel, çağdaş eğitimi savunmaya, öğrencilerimizin yaşam ve eğitim hakkını korumaya devam edeceğiz.

            Bir kez daha Bursa İl Milli Eğitimi’ni yönetenleri sermaye ve tarikatlara kulak vermek yerine öğretmenler odasına, akademiye, akıl ve bilime kulak vermeye davet ediyoruz.

Editör: Seren Ümit