Bursa UNESCO Derneği, Türkiye'nin 2.UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, 11-12 Haziran'da UNESCO Paris merkezinde alınan akreditasyon ve ilanda bulunan aynı zamanda Eylül ayının ilk haftası sonuçlanacak olan UNESCO Ulusal Fotoğraf Yarışması hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Dernek Başkanı İlker Özaslan, UNESCO'nun kuruluş tarihçesini ve Türkiye'nin bu süreçteki rolünü anlattı.UNESCO Sözleşmesi'nin 1945 yılında Londra'da 44 devletin katılımıyla kabul edildiğini belirten Başkan Özaslan, Türkiye'nin, imzacı ilk 20 devlet arasında yer aldığını vurguladı. 

UNESCO'nun şu an 195 üye devlete sahip olduğunu ve merkezinin Paris'te bulunduğunu söyleyen Özaslan, Bursa UNESCO Derneği'nin ise 1998 yılında "UNESCO Gençlik Derneği" adıyla kurulduğunu aktardı. 

“BURSA VE KULMBACH’IN KARDEŞ ŞEHİR OLMASI SAĞLANDI” 

Başkan İlker Özaslan, derneğin çeşitli projeler gerçekleştirdiğinin de altını çizerek şunları söyledi: 

“78 paydaş ile Cumalıkızık Koruma Yaşatma 98 projesi gerçekleştirildi. Köy kadınlarının meslek edindirmelerine yönelik projeler gerçekleştirdik. Tophane Endüstri Meslek ve Teknik Lisesi ile Kulmbach Hans Wilsdorf Meslek lisesinin UNESCO Kardeş Okullar Ağına girmesi, Bursa ve Kulmbach’ın kardeş şehir olması sağlandı.”

“TÜRKİYE EN ÇOK MİRASA SAHİP 2. ÜLKE” 

Türkiye’nin UNESCO tarafından tescillenmiş 30 Somut Olmayan Kültürel Miras’a sahip olduğunu belirten Başkan İlker Özaslan, “Türkiye bugün itibariyle UNESCO' dan tescillenmis 720 Soküm Mirası içersinde Çin'den sonra en çok mirasa sahip 2. ülke konumundadır. Kasım 2023 de Misi'de açtığımız Türkiye'nin 2.SOKÜM Müzesi, Somut Olmayan Kültürel Mirasımızın yaşatılması, korunması, uygulanması ve geleceğe aktarılması konusunda faaliyetlerde bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.

Ayrıca müzeye hem yerli hem de yabancı birçok ziyaretçinin ilgi gösterdiğinin altını çizen Özaslan, en çok önemsedikleri ziyaretçi kitlesinin çocuklar olduğunu söyledi. 1-9 Haziran tarihleri arasında müzeyi 600'den fazla kişinin ziyaret ettiğini ekledi.

AKREDİTE OLMUŞ STK'LAR 

Özaslan, akredite olmuş 8 STK üyesini sıraladı:

1-Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği (ANELSANDER)
2-Bursa UNESCO Derneği
3-Geleneksel Sanatlar Derneği
4-Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM)
5-Kültürel Araştırmalar Vakfı
6-Okçular Vakfı
7-Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği
8-Uluslararası Mevlana Vakfı

“BURSA UNESCO DERNEĞİ AKREDİTE EDİLDİ”

Öte yandan Özaslan, derneğin UNESCO Genel merkezi tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras konusunda UNESCO’ya danışmanlık hizmeti vermek üzere akredite edildiğini kaydetti.

"ŞİMDİ GÜNDEMİMİZDE YENİ BİR PROJE VAR"

Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan, ulusal fotoğraf yarışmasının detaylarını da paylaştı. Dereceye giren yaklaşık 40 fotoğrafın, 31 Aralık'a kadar Bursa'nın çeşitli sergi noktalarında 3'er hafta süreyle sergileneceğini duyuran Özaslan, 2025 yılının ilk üç ayında ise bu eserlerin Ankara, İstanbul ve İzmir'de sanatseverlerle buluşacağını belirtti.

Yarışmaya katılan sanatçılar, seçici kurul, paydaş kurumlar ve sponsorların yer aldığı bir yarışma kitapçığı da hazırlanarak kültür arşivine kazandırılacak. Yarışmanın önemli partnerleri arasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu, Görsel Kültür Derneği ve Geleneksel Sanatlar Derneği bulunuyor. 

Editör: Zehra Ceviziş